PIC: Inzko i Moon su zajebali stvar, al to sami nekako sad rješite

U Sarajevu je danas održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojoj su veleposlanici zemalja članica razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako je prenijela FTV, iz PIC-a je poručeno da politički lideri u BiH i njene demokratske institucije imaju sposobnost riješiti trenutnu situaciju vlastitim snagama.

Rečeno je, također, da visoki predstavnik Valentin Inzko ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije u BiH.

PIC podsjeća da visoki predstavnik ima ovlaštenja intervenirati u ovakvim slučajevima, ali da to ne namjerava učiniti, posebno u ovom trenutku.

Navedeno je da situacija u vezi s radom Parlamenta Federacije BiH predstavlja dobar primjer.

“Analizirali smo poslovnik Parlamenta i vjerujemo da su dovoljno jasno definirane uloge njegovih ključnih tijela, uključujući kolegij, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, u sazivanju sjednica Parlamenta. Jasno je da se rad domova Parlamenta odvija samo u okviru sjednica, koje treba biti sazvane u skladu s poslovnikom”, napominju iz PIC-a.

Poručuju, također, da visoki predstavnik ne namjerava nametati svoj zaključak u ovom trenutku, jer se još nada i vjeruje da institucije u Federaciji BiH ovo pitanje mogu riješiti same.

“Visoki predstavnik neće dopustiti da situacija preraste u kaos i miješat će se, ukoliko domaće institucije ne urade svoj posao”, upozorava PIC. ( Onasa)