Published On: Pet, lip 3rd, 2016

Petrov se neće povući: Za ostanak u Vladi MOST će tražiti odlazak još dvojice ministara

Nakon što je premijer Tihomir Orešković na press konferenciji zatražio povlačenje Tomislava Karamarka i Bože Petrova iz Vlade, iz vrha MOST-a doznali smo kako se Božo Petrov neće povući.

Također od istog izvora doznajemo kako će MOST postaviti dva uvjeta premijeru Oreškoviću ako želi da ova Vlada nastavi mandat.

“MOST će tražiti da Vladu osim Tomislava Karamarka napuste još dva ministra. Jedan je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, a drugi ministar kulture Zlatko Hasanbegović”, kazao nam je izvor.

Kako objašnjava MOST ne želi Hasanbegovića u Vladi radi njegovog ustaštva, dok Darka Horvata žele maknuti radi slučaja s INA-om.

Podsjetimo, ministar Horvat smatra kako do arbitražnih postupaka INA-e i MOL-a uopće nije trebalo ni doći, jer su tvrdi, za Hrvatsku vrlo skupi.

“Što ako arbitražne postupke izgubimo? Koji su izvori financiranja onoga što će naš strateški partner gubitkom tih arbitražnih postupaka potraživati od hrvatske Vlade? Hoće li nakon toga netko preuzeti odgovornost ili biti sankcioniran zbog svih onih kazni koje ćemo temeljem odluka arbitražnih postupaka morati plaćat?  Dakle, to je moje pitanje i hrvatskoj javnosti i medijima i svima nama koji danas radimo ovaj odgovorni posao u Vladi Republike Hrvatske”, izjavio je Horvat nedavno na konferenciji za novinare.

Dodajmo kako je nedavno ministar gospodarstva iz kvote MOST-a Tomislav Panenić na upit kako komentira izjave ministra Darka Horvata da HDZ nije za arbitražu, Panenić poručio kako Horvat nije zadužen za energetiku.

U vezi s prijeporima i procjenama oko nastavka arbitraže koju je Hrvatska pokrenula u sporu s Molom oko upravljanja Inom, Panenić je rekao da arbitražu treba nastaviti, jer, rekao je, ako se odustane to znači povratak na ugovor iz 2009. godine kojim je Hrvatska vrlo oštećena i kojim su onemogućene investicije u rafinerije, širenje Inine prodaje i nova istraživanja.

S druge strane, ministar Hasanbegović MOST-u je trn u oko zbog veličanja ustaštva.