Published On: Pet, lip 3rd, 2016

BANAC JE TADA BIO NA DRUGOJ STRANI: Objavljene slike Hasanbegovićeva sudjelovanja na skupu u društvu proustaški nastrojenih radikala…

 Novosti su danas objavile snimke koje prikazuju gotovo dvadeset godina mlađeg ministra Hasanbegovića kao sudionika prosvjeda kojim se, zajedno sa svojim istomišljenicima i ostalim poznatimn ustašofilima koji su tada stajali rame uz rame Hasanbegoviću, borio protiv vraćanja imena Trga žrtava fašizma.

Naime, u svibnju 1998. godine održan je osmi po redu prosvjed za povratak imena Trga žrtava fašizma. Na Trgu hrvatskih velikana, ispred Džamije, okupilo se nekoliko stotina građana. Samo nekoliko metara dalje organiziran je kontraprosvjed onih koji ne žele da se trg ponovo posveti žrtvama fašističkog terora.

Uz Mladena Schwartza, patera Vjekoslava Lasića, poznatog po redovitom održanju misa za Antu Pavelića, nalazi se i tada prilično anonimni mladi povjesničar i suradnik časopisa Nezavisna Država Hrvatska, Zlatko Hasanbegović.

Proustaški prosvjednici pjevaju ustašku budnicu “Evo zore, evo dana” i dižu ruku na nacistički pozdrav te uralaju Za dom spremni. Hasanbegović ne sudjeluje u pjevanju , barem se to ne vidi, ali očito dijeli stavove ljudi s obzirom da sudjeluje na prosvjedu.

Isti su prosvjednici, godinu dana kasnije, kamenjem, jajima, bocama i suzavcima nasrnuli na prosvjednike. Tada su napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Oštrić i Zoran Pusić. Hasanbegović je, pokazuju snimke, bio i na ovom prosvjedu.

Govornik Banac

Na prosvjedu iz 1998. za vraćanje imena Trgu žrtava fašizma, a koji je isprovocirao okupljanje simpatizera fašističkog ustaškog režima, okupili su se predstavnici tadašnjih oporbenih stranaka i nevladinih antiratnih organizacija, a zapažen govor održao je Ivo Banac. Banac u svom govoru upozorava na apologije “jednog sluganskog, kvislinškog pokreta koji se krio pod maskom hrvatstva”, a za revizionizam i zločine u ratu Banac otvoreno krivi HDZ.

“Uvalio nas je u osvajački rat u BiH. Režim HDZ-a na različite je načine podržavao i promicao etničko čišćenje. Pakao Dretelja je njegovo djelo”, jasan i nedvosmislen je Ivo Banac, isti onaj povjesničar koji u posljednje vrijeme otvoreno brani HDZ.

“Hrvatski izrode, hrvatski izrode”, poručuju Bancu predstavnici krajnje desnice na kontraprosvjedu među kojima se nalazi i Hasanbegović.

Zanimljivom igrom politike i sudbine, taj isti Ivo Banac branio je Hasanbegovića od teksta kojeg je objavio Foreign Policy, a u kojem se Hasanbegovića naziva ustašom.

“To je vrlo dobro smišljena serija napada bez ikakvog utemeljenja. To je težak klevetnički tekst naručen iz Hrvatske. Budući da se ovdje napada ministar kulture, Vlada, Katolička crkva u Hrvatskoj, Hrvatska kao činjenica, mislim da ne može služiti nikome osim onima koji u ovom trenutku žele stvoriti jednu destabilizirajuću situaciju u Hrvatskoj”, govorio je Banac prije samo nekoliko tjedana braneći čovjeka koji je 1998. godine bio među proustaškom svjetinom koja ga je nazivala izrodom.