Published On: Ned, lis 9th, 2016

Petrov i Kovač u Stocu: Neprihvatljivo je da se nasilnik prikazuje kao žrtva, zaštitit ćemo Hrvate u BiH

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom te ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem, posjetio je danas Stolac, gdje ih je načelnik stolačke općine Stolac Stjepan Bošković upoznao s incidentima koji su se dogodili prije sedam dana za vrijeme održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

– U hrvatskom državnom interesu je da BiH bude stabilna, da Hrvati u njoj budu ustavotvoran i ravnopravan narod. Ovim dolaskom pokazujemo da skrbimo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi – kazao je Kovač, dodavši kako se Hrvatske neće miješati u unutarnje političke procese unutar BiH.

Hrvatska želi da BiH bude stabilna demokratska država koja će se ekonomski razvijati i koja će ići prema Europskoj uniji, dodao je Kovač.

Po njegovim riječima, neprihvatljiv je sam fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva i druge ljude uključene u organizaciju lokalnih izbora, a pogotovo je neprihvatljivo da taj napad ne naiđe na osudu svih strana i da nema nikakvih sankcija prema onima koji su počinili to nasilje.

– Ovdje se radi o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH i Hrvatska taj čin odbacuje. Jasno smo osudili referendum u Republici Srpskoj, a isto tako osuđujemo nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu. Očekujemo da se ovdje provodu izbori u demokratskom duhu, sukladno zakonima BiH – naglasio je ministar Kovač.

Božo Petrov također je ponovio kako je u potpunosti neprihvatljivo da se ništa ne poduzima u smjeru kažnjavanja odgovornih za incidente u Stocu.

– Ovo što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminirani, a konstitutivni samo na papiru. Meni je neprihvatljivo da se dogodi napad na osobu koja predstavlja državu, a da se apsolutno ništa ne poduzima. Porazno je što niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta nije osudila nasilje u Stocu – kazao je Petrov.

Po njegovim riječima, stvara se pritisak u kojem se nasilnici žele označiti žrtvom.

– Došli smo dati podršku Republike Hrvatske kako se od Stoca ne bi napravio presedan. Želimo da se poštuju međunarodne norme, da se uključe međunarodne institucije, da se poštuje ustavno-pravni poredak BiH i da se održe izbori u Stocu onako kako je to zajamčeno vladavinom zakona – dodao je Petrov.

Načelnik Bošković kazao je kako je na današnjem sastanku upoznao hrvatsko izaslanstvo o događajima u Stocu tijekom proteklih izbora, naglasivši kako su svi izbori do sada u Stocu bili regularni te da očekuje da se i ovo godine provedi demokratski izbori.
Nakon sastanka s načelnikom Boškovićem, Kovač i Petrov sastat će se i s predstavnicima Inicijative za Stolac, koja mahom okuplja predstavnika bošnjačkih političkih stranaka.

Vecernji.ba