Published On: Ned, lis 9th, 2016

SKANDAL-SDA SPALA NA NAJNIŽE GRANE Ozbiljni ljudi i političari otvoreno dali podršku incidentnom Kaplanu


Stolac je danas bio svojevrsni centar političkih zbivanja – pružanja podrške jednoj ili drugoj strani. Nakon što je to jučer učinio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH posjetivši predstavnike ove općine, a također i danas izaslanstvo iz susjetne Hrvatske, ‘Inicijativu za Stolac’ posjetilo je i izaslanstvo iz SDA.
S njima u društvu bio je i kandidat za načelnika općine Salmir Kaplan, osoba koja na dan izbora u Stocu, fizički nasrnula na predstvanike OIP-a jednog teško ozlijedivši i, zajedno sa svojim suradnicima, zaustavila izborni proces u tom gradu.
U izaslanstvu SDA bili su potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac Šefik Džaferović, federalni ministar za izbjegle i raseljene Edin Mušić, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kao i predsjednik SDA Mostara Salem Marić.
Iz ove stranke već prije su komentirali Čovićev posjet i njegove izjave o da je “Stolac oduvijek smatrao hrvatskim prostoro”.
“SDA oštro osuđuje neprimjerenu izjavu  predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je „Stolac hrvatski prostor“. Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i  hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti”, reagirali su jučer, 8. listopada, nakon posjeta izaslanstva HDZ-a Stocu.
No, za izbore u Stocu nijendom riječju nisu osudili napad svog kandidata i člana stranke Salmira Kaplana – upravo suprotno tražeći.
“Kada su u pitanju incidenti i događanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu. SDA je i prije samog održavanja izbora upozoravala  da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac. Žalosno je da predsjednik HDZ BiH smatra demokratskim  protuzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci…?! Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme, utvrditi sve činjenice i, umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi  odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršitelje izborne prijevare”.
Iz SDA traže što žurnije ponavljanje izbora u Stocu.
No, kako Republika doznaje, mnogi istaknuti članovi SDA nisu bili oduševljeni ovom podrškom Kaplanu.
(V.S./Republikainfo.com)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>