Published On: Ned, lis 9th, 2016

Islamska država izgubila više od četvrtine teritorija u Siriji i Iraku

SKUPINA Islamska država (IS) izgubila je više od četvrtine teritorija koji je kontrolirala u Siriji i Iraku, pokazali su novi podaci a prenosi BBC.
Sigurnosni i obrambeni analitičari IHS-a priopćili su da je teritorij koji skupina sada ima pod kontrolom 28 posto manji u usporedbi s razdobljem kada je bila na vrhuncu u siječnju 2015.
U prvih devet mjeseci ove godine teritorij IS-a pao je sa 78.000 četvornih kilometara na 65.500 četvornih kilometara – područje jednako veličini Šri Lanke, rekli su analitičari IHS-a.
Međutim, gubici Islamske države smanjili su se u posljednja tri mjeseca. IS je izgubio samo 2800 četvornih kilometara od srpnja.
Usporavanje gubitka teritorija podudara se sa smanjenjem broja ruskih zračnih udara na ciljeve Islamske države, navodi IHS.
Gubitak Mosula bi bi strašan udarac IS-u
“Teritorijalni gubici Islamske države od srpnja su relativno skromni ali su bez presedana u strateškoj važnosti”, rekao je Columb Strack, analitičar i čelnik IHS Conflict Monitora.
“Gubitak izravnog cestovnog pristupa prekograničnim krijumčarskim rutama u Tursku jako je ograničio mogućnosti IS-a glede novačenja novih boraca iz inozemstva, dok se iračka vlada sprema pokrenuti ofenzivu na Mosul.”
Ako dugo obećavana i odgađana ofenziva na Mosul, za koju se očekuje da će početi kasnije ovoga mjeseca, bude uspješna – to će biti ogroman udarac ekstremistima.
Mosul, drugi po veličini irački grad koji je pod kontrolom ekstremista od 2014., naziva se posljednjom utvrdom IS-a u Iraku.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>