Peter Cvjetanovic postao prvo lice nasilnih prosvjeda u SAD-u

Na prosvjedu ekstremne desnice u Charlottesvilleu poginulo je troje ljudi, a još je 19 ozlijeđenih. Nakon što je u padu helikoptera poginulo dvoje policajaca, James Fields (20) autom se zabio među protuprosvjednike i usmrtio ženu te ozlijedio velik broj ljudi.

Među tisućama prosvjednika koji su stigli iz raznih dijelova SAD-a bio je i 20-godišnjak Peter Cvjetanovic. Student povijesti i političkih znanosti stigao je na prosvjed iz Nevade. On je inače član desničarskih organizacija i CROWN-a (Croatian World Network – Hrvatska svjetska mreža).

– Došao sam na marš zbog poruke da bijela europska kultura ima jednako pravo biti ovdje kao i svaka druga kultura – rekao je Cvjetanovic. Dodaje kako nije savršena i da ima mana.

– Međutim, vjerujem da će uklanjanje spomenika biti postupno uklanjanje i bijele baštine u SAD-u kao i ljudi koji su se borili, branili i gradili svoju domovinu. Robert E. Lee je bio sjajan primjer toga. Nije bio savršen čovjek, ali želim odati počast onome za što se borio u svoje vrijeme – rekao je Cvjetanovic za KTVN. Upravo je uklanjanje spomenika generalu Leeju bio jedan od glavnih razloga za prosvjede.

Njegove fotografije s prosvjeda počele su kružiti društvenim mrežama uz komentare u kojima ga se proziva za rasizam. Isto tako i na njegovu Facebook profilu ga mnogi prozivaju.

View image on TwitterView image on Twitter

One of the nazis in Charlottesville goes to UNR. Confirmed by undergrads and alum

– Nisam mislio da će se fotografija toliko dijeliti. Shvaćam da ima negativne konotacije, ali nadam se da su oni koji dijele fotografiju voljni shvatiti da ja nisam gnjevni rasist kojeg vide na fotografijama – kaže.

Za sebe kaže da je bijeli nacionalist, ali i da mu je stalo do svih ljudi.

– Svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti nisu svi puni mržnje, samo želimo sačuvati ono što imamo – rekao je.

Trump na meti kritika jer nije jasno osudio sukobe

Skup pokreta američke krajnje desnice, koji je izmaknuo kontroli i prerastao u nasilje u Charlottesvilleu izazvao je val kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se nije jasno odredio prema tim događajima.

Trumpa kritiziraju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije, piše agencija Reuters.

“Apsolutno ćemo održati nove demonstracije u Charlottesvilleu jer nam negiraju naša ustavna prava”, rekao je Jason Kessler kojega udruge za građanska prava nazivaju bijelim nacionalističkim blogerom, prenosi agencija Reuters.

Kessler je organizirao skup “Ujedinimo se desnico” u Charlottesvilleu kako bi prosvjedovao protiv nakane da se ukloni kip junaka Konfederacije, Roberta E. Leeja.

Sukobi pripadnika krajnje desnice i protuprosvjednika zaredali su se i prije subotnjeg skupa u Charlottesvilleu koji vlasti na kraju nisu odobrile.

U subotu navečer guverner Virginije Terry McAuliffe, kritizirao je ekstremne desničare i rekao da za njih ima samo jednu poruku: “Svim bjelačkim suprematistima i nacistima koji su danas došli u Charlottesville jasno i glasno poručujem: Niste dobrodošli u ovaj lijepi grad”.

Predsjednik Donald Trump osudio je nasilje u Charlottesvilleu, povijesnom gradiću u Sjedinjenim Državama, ne očitujući se o odgovornosti ove ili one strane te je izjednačavanjem odgovornosti dvaju tabora potaknuo gnjev demokrata, ali i nelagodu među republikancima, u svojoj stranci.

“Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana”, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu napisao  “SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno”.

Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji.

Demokratkinja Hillary Clinton koju je Trump porazio na predsjedničkim izborima 2016. uputila mu je kritiku, ne imenujući ga. “Svaki trenutak u kojemu šutnjom i nedjelovanjem dopuštamo da se to nastavlja, sramota je i opasnost za naše vrijednosti”, objavila je na Twitteru.

I republikanski senator Floride Marco Rubio oglasio se putem Twittera. “Za našu je zemlju jako važno da iz predsjednikovih usta čuje da su događaji u Charlottesvilleu zapravo teroristički napad bjelačkih suprematista”.

I bivši predsjednik Barack Obama izašao je iz svoje skrovitosti pozivajući se na Nelsona Mandelu koji je rekao kako se “nitko ne rađa mrzeći drugog zbog boje kože, podrijetla ili vjere”.

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi su već uklonjeni ili preseljeni, a  sudbina koja je zadesila Leejev spomenik u u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti i ostalima, objavio je dpa.

Četiri su osobe uhićene zbog nasilja, a među njima i James Fields, 20-godišnji bijelac iz Ohija osumnjičen da se automobilom zaletio u mnoštvo protuprosvjednika pri čemu je ubio 32-godišnju ženu te ranio 19 osoba, od kojih je pet u kritičnom stanju.

Oko 15 osoba je ozlijeđeno kada su se sukobile suprotsavljene skupine šakama, palicama i suzavcem.

Nasilje u Charlotteswilleu u subotu najnoviji je u nizu sukoba koji izbijaju između pripadnika krajnje desnice od kojih se neki svrstavaju u Trumpove pobornike i njegovih protivnika.  U siječnju su tako u  tom gradu ‘protutrumpovci’ razbijali izloge i palili automobile te se sukobljavali s policijom koja je privela 200 osoba.

Nekih dvadesetak osoba bilo je uhićeno u Charlottesvilleu u srpnju kada su se članovi Ku Klux Klana okupili kako bi prosvjedovali protiv uklanjanja Leejeva kipa, a bijeli nacionalisti demonstrirali su protiv njegova uklanjanja i u svibnju.