ČAVKA: Ako ne postoji bosanski jezik, onda ne postoje ni srpski ni hrvatski

Zastupnik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Admir Čavka upozorio je u izjavi za Avaz na namjerno pogrešno tumačenje Ustava RS kada su u pitanju službeni jezici.

”Ako Ustav RS ne poznaje bosanski jezik, onda ne poznaje ni srpski ni hrvatski. Svi političari u RS veoma dobro znaju da u Ustavu RS decidirano piše da se radi o jeziku bošnjačkog naroda, a istovremeno zaboravljaju da u Ustavu RS piše i ”jezik srpskog” i ”jezik hrvatskog naroda”, istaknuo je Čavka.

Iz Ustava RS je jasno, dodaje Čavka, da ne postoje ni srpski ni hrvatski jezik, jer se oni nigdje ne spominju. Čavka dodaje da se slovo zakona mora poštovati i da se iz Ustava ne može uzimati dio kao sa švedskog stola.

”Zašto se vječito služimo ”švedskim stolom” i uzimamo samo ono što nam u određenom trenutku odgovara? Postavlja se i pitanje zašto su predstavnici Bošnjaka svih ovih godina šutjeli i nisu reagirali na ovu ustavnu odredbu koja je više nego jasna. Zašto se redovno u svim podnesenim apelacijama nije navodila upravo ova ustavna odredba”, pita Čavka.

Prema tumačenju zakonodavnih predstavnika u RS, srpski i hrvatski jezik su, dodaje on, neustavni i ne postoje u Ustavu RS.

”Upornim bavljenjem ovim temama smo postali statistička greška, sada i službeno, jer je samo 9.500 djece upisano u prvi razred osnovne škole u RS. Razvlačimo pamet svim narodima koji žive u RS Uporno nam se zabranjuje da svoj jezik nazivamo kako mi želimo i zato smo došli do toga da nas je svake godine za 20.000 manje”, kazao je Čavka.