Published On: Sri, stu 20th, 2013

Papa Franjo opalio po lošim svećenicima

Ispovjednik koji zlostavlja one koji dolaze zatražiti sakrament pomirenja mora se suzdržati od ispovijedanja, upozorio je u srijedu papa Franjo, uputivši ujedno snažan poziv za zaštitu seoske obitelji.

Papa Bergoglio je na općoj tjednoj audijenciji pred 35.000 ljudi okupljenih na Trgu sv. Petra po prohladnu vremenu, pozvao i na molitvu za žrtve – njih najmanje šesnaestero – poplave na Sardiniji i pozvao na minutu šutnje i molitve.

Papa, koji se očito dobro oporavio od viroze zbog koje je u petak morao otkazati sve susrete, pružio je potporu ruralnoj obitelji nazvavši je “školom solidarnosti” koja je kadra “spriječiti društvene sukobe u njihovu začetku”.

UN će 22. studenog proglasiti početak “Međunarodne godine seoske obitelji”, pitanje koje je veoma važno za zemlje juga.

Papa se također osvrnuo na pitanje milosrđa koje je u središtu svih njegovih poruka. Naglasio je da ispovijed nipošto ne bi smjela biti neugodno iskustvo.

“Usluga koju svećenik u sakramentu ispovijedi pruža u Božje ime veoma je osjetljiva i zahtijeva da njegove srce bude u miru, da ne zlostavlja vjernike nego da bude vjeran i milosrdan prijatelj”, istaknuo je Papa.

“Ako svećenik nije u takvu stanju duha bolje je da ne podjeljuje taj sakrament dok ne promijeni ponašanje”. “Pokornik mora u svećeniku naći službenika Božjeg oprosta”, istaknuo je.

Zbog strogih ispovjednika mnogi vjernici u Katoličkoj crkvi ne pristupaju tome sakramentu.