Subota, 13 travnja, 2024

ŽEPIĆ: Daytonska BiH, na žalost nije država, zemlja je apsurda…

Must Read

Umirovljeni sveučilišni profesor dr. Božo Žepić smatra kako na 18. godišnjicu od potpisivanje Daytona, Daytonska Bosna i Hercegovina, nažalost, nema niti jedno obilježje punoljetne države.

– Ona je država s nametnutim ustavom, koji nikada nisu prihvatili njezini konstitutivni narodi i građani, niti ga je odobrilo najviše zakonodavno tijelo, Parlamentarna skupština. Država kojom upravlja međunarodna zajednica preko svoga visokog predstavnika s Bonskim ovlastima većim od svakog monarha u bilo kojoj monarhiji, bez ikakve odgovornosti prema narodima i građanima koji u njoj žive. I plaćom, koja je sto puta veća od mirovine sveučilišnog profesora emeritusa s 50 godina mukotrpnog i odgovornog rada u toj istoj državi kojom on upravlja, bez ikakve odgovornosti za rezultate – ističe profesor Žepić.

Dodaje kako je BiH danas zemlja apsurda u kojoj se ne provode odluke ustavnih i europskih sudova, ne poštuju elementarna ljudska prava i slobode, ne razvija istinska demokracija, ne živi život dostojan čovjeka, ne zapošljava školovana mladež, ne provode reforme, ne razvija gospodarstvo….  

– Zemlja koja nije, niti će još dugo postati pravnom i socijalnom državom i u kojoj nikom nije dobro, osim međunarodnoj administraciji i domaćim visokim političkim dužnosnicima. Otuda nezadovoljstvo naroda, socijalni nemiri, besperspektivnost i sve veće iseljavanje mladih u susjedne i treće zemlje – navodi profesor Žepić.

Po njegovom mišljenju, mnogi to ne čine, a treba bitno razlikovati Daytonski mirovni sporazum kao međunarodni pravni akt, od njegova Aneksa IV koji je Ustav za Bosnu i Hercegovinu.

Na novinarski upit koje su dobre strane Daytona, profesor je kazao: “Dobre strane su što je zaustavio rat i uspostavio kakav – takav mir, osigurao cjelovitost zemlje, te omogućio njezino međunarodno priznanje”.

Po njegovom riječima, loše strane Daytona su katastrofalno loš temeljni pravni i politički akt – Ustav za BiH, koji je uspostavio nepravedno, asimetrično i nelegitimno ustavno uređenje, bez presedana u Europi i svijetu, te nam također “podario nefunkcionalan, neadekvatan, asimetričan i neučinkovit politički i pravni sustav vlasti”, izvršio nepravednu i gotovo nepomirljivu podjelu jedinstvenog državnog teritorija po formuli 49 posto za jedan narod koji čini 34 posto stanovništva, i 51 posto za dva naroda, s oko 64 posto stanovništva.

Također, što je “uredio” i “podijelio” zemlju na dva posve različita entiteta za tri konstitutivna naroda, uspostavio jedan neprirodan i nelogičan entitet – Federaciju BiH za dva naroda, kao proturječnu, neprirodnu i vještačku tvorevinu, omogućio entitetsko glasovanje kojim samo dva brojnija naroda mogu zaustaviti svaku odluku u državnom parlamentu, dok to treći uopće ne može.

Oduzeo državi BiH status Republike i dodijelio ga Republici Srpskoj, nije omogućio održiv povratak izbjeglica te protjeranih i raseljenih osoba, nije zadovoljavajuće riješio nacionalno pitanje u državi niti za jedan narod, a uspostavio je stanje neravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a time i građana koji im pripadaju.

Nametnuo je neravnopravan institucionalni, kulturni, jezični i informativni položaj najmalobrojnijeg hrvatskoga naroda, u odnosu na druga dva brojnija, čime je ostavio potpuno otvorenim hrvatsko nacionalno pitanje, uspostavio diskriminaciju građana iz reda nacionalnih manjina glede (ne)mogućnosti njihova kandidiranja i izbora u Predsjedništvo države i Dom naroda.

“Ljudi u Bosni rekli bi – eto tuce loših strana Daytona. A, ima ih još!?!, navodi profesor Žepić. Ističe kako se Daytonska Bosna i Hercegovina, po njegovom dubokom uvjerenju, nalazi u stanju permanentne krize, koja s vremena na vrijeme samo mijenja vlastiti intenzitet, ovisno od trenutačne političke situacije.

– Ustavna reforma Federacije, koju naši američki prijatelji pokušavaju pokrenuti može napraviti određene kozmetičke promjene u pravcu nekih poboljšanja, ali ne može riješiti sve naprijed istaknute nepravde, nedostatke i promašaje Daytona na državnoj razini. Zato je nužna i neophodna temeljita reforma Ustava Bosne i Hercegovine.

Sve dok to ne učini i na to ne privoli domaće političare, međunarodna zajednica samo stvara privid da ovdje nešto ozbiljno radi, a, u stvari, daje za pravo onima koji tvrde da ona iskreno ne želi provesti ustavne reforme, sve dok ne posloži sve kockice u mozaiku šireg balkanskog prostora. Kada će se to dogoditi nitko ne zna. A, sve dotle BiH, njezini narodi i građani, su na čekanju.

Pritom su izloženi stalnim blokadama, turbulencijama i raznim nedaćama jednog bolesnog društva bez prave dijagnoze te izvjesnog i sigurnog puta u Europsku uniju i druge međunarodne asocijacije – kazao je profesor Žepić.

Navodi kako je taj krizni intenzitet danas najveći, s obzirom na činjenicu “neprovođenja odluke Europskog suda u Strasburgu i diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina te ponižavajućeg položaja Hrvata, kojima najveća bošnjačka stranka (SDP) u dva mandata nameće vlastitog člana Predsjedništva države, tako da Bošnjaci imaju dva, Srbi jednog, a Hrvati niti jednog autohtonog i legitimnog predstavnika u najvišem tijelu izvršne vlasti”.

– Dakako, tu je i nelegitimna i nelegalna Vlada Federacije, koja je sigurno jedina vlada u svijetu kojoj je Parlament izglasovao nepovjerenje, a ona i dalje radi kao da se ništa nije dogodilo. Imamo li u vidu također duboku gospodarsku, financijsku i socijalnu krizu, jasno je da stanje od rata i poraća, nikada nije bilo gore – zaključuje profesor Žepić.

Slično mišljenje dijeli i politički analitičar i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, koji navodi kako je u Daytonu stvorena država s tvorničkom pogreškom.

Po njegovom mišljenju, ta se pogreška ne može ispraviti minimalnim korekcijama kakve se pokušavaju provesti presudama Sejdić-Finci, reformom Federacije, te nametanjem odluka međunarodne zajednice.

– Ovdje se isključivo radi o liječenju bolesnika apaurinima u čijem je organizmu karcinom metastazirao. To je razlog zbog čega, uz krajnje pristranu međunarodnu zajednicu, trenutačno imamo najveću krizu od Daytona. Drugi izbor Željka Komšića, koji je nametnut Hrvatima, te nasilni potezi OHR-a u formiranju nelegalne federalne vlasti, koja je u osnovi protuhrvatska, gurnuli su BiH na rub provalije – ističe Krešić.

On rješenje za BiH vidi u definitivnom zatvaranju ureda OHR-a i ukidanju Vijeća za provedbu mira.

– OHR i PIC su odavno postale institucije koje promoviraju, podržavaju ali i unutar njih se vode ratovi u interesu bošnjačke i srpske strane. Hrvati su potpuno po strani. OHR i PIC asistiraju bošnjačkim i srpskim elitama u učvršćivanju podjele BiH na srpski i bošnjački dio. Matematički i logički, koji su nažalost ovdje postali odavno strani elementi, nemoguće je doznati tri faktora bez rješenja cijele jednadžbe.

Daytonsku enigmu je moguće riješiti približavanjem Europi i prihvaćanjem europskih standarda. Treba riješiti tri nacionalna pitanja. Srpsko je riješeno stvaranjem srpske republike, a bošnjačko i hrvatsko nije. Ta tri stupa ove zemlje trebaju novi povijesni dogovor o budućnosti zemlje jer Dayton pripada prošlosti – zaključio je Krešić.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -