Published On: Sri, ožu 19th, 2014

Papa Franjo: Neću u Sarajevo!

SARAJEVO – U danima završnih priprema za otkrivanje spomenika pokojom papi Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale, svečanost je planirana za konac travnja, dobronamjerna se javnost ponadala da bi sadašnji papa Franjo već u lipnju ipak mogao pohoditi Sarajevo.
Zadnje neslužbene informacije koje su procurile, ali još nisu vjerodostojne, upućuju da Papa ipak neće doći u BiH. Uz vrh Katoličke crkve u BiH i vjernike tom stidljivo najavljivanom i nepotvrđenom dolasku se zasigurno posebno radovao i gradonačelnik Sarajeva dr. Ivo Komšić jer je glavni grad BiH 21. lipnja domaćin velike ceremonije obilježavanja Sarajevskoga atentata i početka Prvog svjetskog rata. Papin dolazak nikada nije službeno potvrđen iz Svete Stolice, ali su neki mediji na temelju diskretnih i opreznih dojava hrabro najavljivali taj posjet Sarajevu.
Nema potvrde
Inače, to ne bi bio prvi put da u našu zemlju dolazi poglavar Rimokatoličke crkve. Prije njega u BiH je boravio papa Ivan Pavao II. Dogodilo se to 12. i 13. travnja 1997. godine. Podsjećamo, i glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini (BKBiH) monsinjor Ivo Tomašević oprezno je komentirao spekulacije i još tada upozorio kako Biskupska konferencija BiH nema potvrde o dolasku pape Franje u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Istina, Tomašević je potvrdio da je kardinal Vinko Puljić doista nedavno razgovarao s papom Franjom i uputio mu poziv da posjeti BiH. Također, Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi.
“Sveti Otac će odrediti hoće li posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam s kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju”, poručio je početkom ove godine Ivo Tomašević i podsjetio kako u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, ili neku drugu državu, o tome službeno priopćenje izdaje Sveta Stolica. Također bi biskupski nuncij u BiH prije objave takve informacije i službeno informirao vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića o najavljenom posjetu pape Franje. Ta se procedura, nažalost, nije aktivirala iz Vatikana iako se doima kako je to uistinu bilo jako blizu.
Nesigurnost
Neslužbeno se doznaje kako su nedavni prosvjedi u Federaciji BiH, a osobito sigurnosne prosudbe ili, bolje kazati, strahovi od mogućeg novog vala nasilja, glavni razlog ili krivac za definitivnu odgodu dolaska pape Franje u Sarajevo. Dakle, oko potvrđivanja nekog službenog posjeta priopćenjem se oglašava Sveta Stolica i preko svojih diplomatskih kanala, nuncijature, o tome izvješćuje svoga domaćina i poglavara Crkve u nekoj zemlji. Kako nikada posjet Sarajevu nije službeno najavljen i potvrđen iz Vatikana, vjerojatno se Sveta Stolica neće službeno, ali nije isključeno, oglašavati i pojašnjavati razloge otkazivanja posjeta jer sada je zapravo cijela priča oko dolaska i nedolaska pape Franje u BiH najvjerojatnije potpala pod sferu spekuliranja.
Spomenik Majci Terezi
Dnevni list doznaje iz pouzdanih izvora kako je Albanija iznimno zainteresirana podići spomen-obilježje Majci Terezi u Sarajevu. Neslužbeno se doznaje kako je albansko Veleposlanstvo u BiH već otvorilo vrlo ozbiljne konzultacije s lokalnim gradskim vlastima koje načelno nemaju ništa protiv takvoga projekta koji financira albanska vlada. Navodno se ideja već nalazi pred nadležnim povjerenstvima. Ideja je da vjerojatno najveća dobročiniteljica u povijesti čovječanstva dobije spomenik u okviru crkve svetoga Josipa na Marijin dvoru koja je i sama vrlo vrijedno zdanje. Ima status nacionalnoga spomenika BiH. Naime, ta je sakralna crkva sagrađena još 1940. godine u neoromantičnom stilu, a njezini zidovi su podignuti od bijeloga hercegovačkoga kamena. Majka Tereza već ima spomen-obilježja u Albaniji, Makedoniji i New Yorku.
Piše: A.Mrkonjić


uskrs ephzhb