Published On: Sri, ožu 19th, 2014

STIER: Federalna rješenja BiH otvaraju vrata Europske unije, separatizam i unitarizam drže BIH u mjestu…

BRUXELLES – Iako se situacija u Ukrajini nalazi u fokusu vanjske politike Europske unije, tekuća godina trebala bi biti prijelomna kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, jer će najave nove strategije Unije prema našoj zemlji dobiti konkretne obrise i smjernice.
Ove informacije posljednjih dana potvrđene su nam iz više službenih i neslužbenih izvora, koji su jasni u stavu kako ova godina neće biti izgubljena kada je u pitanju pokušaj rješavanja dugogodišnje bh. problematike. Iako je nekoliko zemalja, poput Hrvatske i Slovenije, već iznijelo svoju viziju novog pristupa bh. problemu, konkretniji zaključci trebali bi se znati u travnju, ali čini se kako će važan dio novog pristupa biti i rezolucija Europskog parlamenta iz veljače.

 

Davor Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, za Dnevni list kazao je kako je Europski parlament jasno kroz rezoluciju dao do znanja kako traži jedan novi pristup, ali isto tako i na temelju kojih načela.
– Novi pristup mora biti na načelima federalizma, odbacivanja i separatizma i unitarizma. Upravo federalna rješenja mogu BiH doista pružiti jednu europsku perspektivu, istaknuo je Stier. Uz to, on je jasan u ocijeni, kao i većina drugih političara EU-a, kako će se i u novom pristupu ipak od BiH tražiti ispunjenje određenih standarda i kriterija. Ističe kako je Hrvatskoj u interesu stabilna BiH i njezin što brži put prema Uniji.
– O tome će se morati dogovoriti politički lideri u BiH i upravo na njima je da usuglase svoja stajališta i ispune minimalne uvjete, kazao je Stier. Drugi naš izvor blizak institucijama EU-a, kaže kako je vrlo važno da Unija pokaže jedinstvo i suglasje kada je u pitanju naša zemlja i njezina europska budućnost, ali i on navodi kako to nužno traži federalna rješenja, jer tako složena zemlja poput BiH jedino tako će moći provesti nužne reforme na putu prema Uniji, a kasnije i funkcioniranju u Uniji.

Dayton nefunkcionalan

Doris Pack, izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, u komentaru na stranici Centra za jugoistočnoeuropske studije, ponovila je kako naša zemlja, da bi postala potencijalni kandidat, mora mijenjati Ustav, odnosno provesti odluku “Sejdić – Finci”. Napominje kako je upravo to ključno za rješavanje ovog problema, koji je jedan od ključnih razloga zašto BiH zaostaje i zašto BiH nije postigla gotovo nikakav napredak u vezi europske integracije. Smatra kako bh. lideri moraju konstantno ulagati napore kako bi pronašli zajednički pristup ustavnim reformama.
– Daytonski mirovni sporazum bio je u mogućnosti završiti rat u BiH, ali kao ustav, što je dokazano, nefunkcionalan je. Nedavni događaji u BiH ne samo da su ukazali na sve veće javno nezadovoljstvo i frustraciju bh. građana, oni trebaju poslužiti kao alarm za političke vođe da promijene svoj ​​stav, da se konsolidiraju i rade na zajedničkoj budućnosti, smatra Pack.

Piše: Dragan Bradvica