Published On: Čet, velj 13th, 2014

Papa Franjo: Ne ”brbljajte” nakon nedjeljne mise!

Papa Franjo pozvao je u srijedu katolike da “ne brbljaju” nakon nedjeljne mise, preporučivši onima koji onamo ne dolaze u potrazi za “milosrđem Božjim” da i ne dolaze.
Na tjednoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, Sveti Otac, izravan kao i uvijek, nije čitao unaprijed pripremljen tekst u svojoj katehezi o “velikom broju socijalnih teškoća” i o olujnom nevremenu koje je “nanijelo štetu čitavim četvrtima u Rimu”: “Kada dolazim na misu, kako to doživljavam?”, upitao je tisuće vjernika, kritizirajući “ravnodušnost” nekih katolika prema tuđoj nesreći.
“Možda sam zauzet brbljanjem: ‘jesi li vidio kako je ona odjevena! Kako je ovaj odjeven’ Gdjekad se to čini nakon mise, to ne smijemo činiti”, upozorio je.
Je li misa u čijem je središtu sakrament euharistije, “samo svečan trenutak, ustaljena tradicija, prigoda da se nađemo s drugima i da se dobro osjećamo, ili je to nešto više?”, upitao se Papa.
Onaj tko ide na misu ne treba onamo dolaziti “zato što misli ili želi ostaviti dojam da je bolji od drugih, nego zato što priznaje da uvijek ima potrebu da bude prihvaćen i obnovljen Božjim milosrđem”.
“Ako netko od nas misli da mu ne treba Božje milosrđe i da nije grješnik, bolje mu je da ne ide na misu”, poručio je.