Published On: Pon, srp 4th, 2016

PAPA BERGOGLIO: Dosta sa zidovima egoizma

Ako cijela Europa želi biti obitelj naroda, onda neka u središte stavi čovjeka. Neka to bude kontinent otvoreni i gostoljubivi, te neka nastavi ostvarivati oblike suradnje ne samo ekonomske već i društvene i kulturne, poručio je papa Franjo sudionicima susreta članova oko 300 pokreta i skupina različitih crkvi i zajednica, pod naslovom „Susret – pomirenje – budućnost“, koji se ovog vikenda održao u Münchenu u Bavarskoj. U video poruci, papa Franjo je naglasio kako u Europi treba otkloniti „zidove političkog i ekonomskog egoizma“. Podsjetio je kako se Europa nalazi u svijetu koji je sve više globaliziran, dakle sve manje eurocentričan, pa zbog toga „imamo potrebu za promjenom“.
„Pored nekih vidljivih zidova, podižu se također i oni nevidljivi, koji bi htjeli podijeliti ovaj kontinent. Zidovi su to koji se podižu u srcu osoba; zidovi sastavljeni od straha i agresije, od manjka razumijevanja za osobe drugoga porijekla ili drukčijeg religijskog uvjerenja; zidovi političkog i ekonomskog egoizma i bez poštovanja prema životu i dostojanstvu svake osobe.

Europa se nalazi u složenom svijetu, koji je u snažnom pokretu; koji postaje sve više globaliziran – i utoliko – sve manje eurocentričan“, rekao je Franjo i poručio da ako „prepoznajemo te velike probleme, onda trebamo smoći hrabrosti i reći: Potrebna nam je promjena!“.

Europa je pozvana na promišljanje i preispitivanje: „Pripada li njezino golemo naslijeđe, prožeto kršćanstvom, nekom muzeju, ili je još uvijek sposobno nadahnuti kulturu i svojim blagom obdariti cijelo čovječanstvo“, pozvao je Franjo. Ako cijela Europa želi biti jedna obitelj naroda, neka onda u središte ponovno stavi ljudsku osobu; neka bude otvoren kontinent koji prihvaća; neka nastavi ostvarivati razne oblike suradnje, ne samo ekonomske, nego i društvene i kulturalne, kazao je papa Franjo.

Tijekom današnjeg nedjeljnog angelusa, papa Franjo je s prozora apostolske palače pozvao Gospodina da obrati nasilna srca terorista koji su napali ljude u glavnom gradu Bangladeša, kojom je prilikom poginulo i devetoro Talijana.