Published On: Pon, srp 4th, 2016

INZKO: Šareni bosanski ćilim najljepše se tka razumijevanjem i tolerancijom

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je, u povodu nadolazećeg praznika, Ramazanskog bajrama, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH uputio najiskrenije čestitke i želje da mubarek dane provedu sa svojim najmilijima, prijateljima i susjedima, u duhovnom miru i bliskosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini želim čestitati sutrašnji veliki praznik, jedan od najvećih dana u islamu, Ramazanski bajram. Poruka ovog praznika univerzalna je – mir i ljubav a to je, danas možda više nego ikad, svima potrebno. Neka svima vama, i ostalima koji žive sa vama, ovaj sveti dan bude još jedno podsjećanje da se šareni bosanski ćilim najljepše tka razumijevanjem i tolerancijom, ljubavlju prema svojim najbližima i svim narodima. Bajram Šerif Mubarek Olsun“, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko u svojoj bajramskoj čestitci.

Bajramsku čestitku uputio je danas i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara, odnosno 5. srpnja 2016. godine. Muslimani se ovoga Bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu. Ovaj Bajram traje tri dana. Muslimani na bajram obilaze rodbinu, prijatelje i komšije.