Published On: Mon, Jul 4th, 2016

Odbijen Mladićev zahtjev za poništenje suđenja

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Vijeće kojim predsjedava sudija Alphons Orie odbilo je navode Mladićevih advokata da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću trebaju biti isključeni jer “su već donijeli određene zaključke o dokazima”.

“Vijeće nalazi da iako pravnici pomažu sudijama u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utiče na moć sudija da nezavisno donose svoje odluke”, stoji u odluci.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da sudije Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih djela.

“Zbog svega navedenog, Vijeće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudija u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih saradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Vijeće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka”, navodi se u odluci.

Mladićeva Odbrana je 19. maja ove godine zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristrasnost. Haški tužioci su početkom ovog mjeseca tražili da se ovaj zahtjev Odbrane odbaci kao neosnovan.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), u martu je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju općina, te terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje talaca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama 1992. godine.