Published On: Pon, velj 11th, 2013

NIJE PAPA ŽIVKO: Benedikt XVI. se povlači za dobro Crkve

Glasnogovornik Vatikana objavio je nevjerojatnu vijest. Papa se povlači! Kako javlja Reuters, papa Benedikt XVI. obrazložio je da “mu snaga više nije adekvatna da nastavi obnašati svoju dužnost”, te da odlazi “za dobro Crkve”. Kao mogućeg nasljednika spominje se kardinala Turksona iz Gane. Tijek događaja pratite na našem portalu.

Papa Benedikt XVI. povlači se 28. veljače, obznanio je medijima glasnogovornik Vatikana. Dužnosnik Vatikana rekao je da očekuje će period do izbora novog pape biti ‘što je moguće kraći’.


“Nakon što sam više puta provjerio svoju savjest pred Bogom, postao sam siguran da moja snaga, zbog poodmakle dobi, više ne odgovara potrebama obavljanja Petrove službe”, kazao je Papa u poruci kardinalima.
Kako je kazao, “u modernom su svijetu potrebni i snaga uma i tijela, snaga koju sam posljednjih nekoliko mjeseci imao sve manje, do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam dužnost koja mi je povjerena”.

 

‘Ovakav potez nagovještava jedan novi način razmišljanja, novi pristup, suvremeniji, normalniji u Katoličkoj crkvi’, kaže nam bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko.

“Ovo je u prvom redu jedna neobična situacija koja se već 600 godina nije dogodila. I tada kada se dogodila, to je bilo u sasvim drugačijim povijesnim okolnostima, tijekom srednjeg vijeka. Ova situacija zapravo svjedoči o nekim novim vjetrovima u Svetoj Stolici”, komentirao je  bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko.
Neobično je, kaže nam Maštruko, da Papa spozna da nije fizički u mogućnosti obavljati službu. “To nagovještava jedan novi način razmišljanja, novi pristup, suvremeniji, normalniji u Katoličkoj crkvi”.
Pitali smo Maštruka znači li to da bismo mogli očekivati da sljedeći papa koji bude izabran bude i znatno mlađi: “Ne zna se što se može očekivati”, kratko nam je odgovorio naš sugovornik.

‘Papu bi mogli izabrati do Uskrsa’

Papa Benedikt XVI. na čelu Katoličke crkve bit će do 28. veljače u 20 sati nakon čega će službeno prestati njegova dužnost. Nakon tog trenutka dolazi do slučaja ispražnjene stolice i pristupa se izboru novog pape.
“Sazivaju se konklave na kojim se vrši taj izbor. Koliko će to trajati, to je pitanje. Hoće li papu izabrati iz prvog, drugog ili desetog puta, preostaje nam vidjeti. No, realno je očekivati da novi papa bude izabran prije Uskrsa”, zaključuje bivši veleposlanik u Vatikanu.