KENIN: Bošnjaci i Albanci na Balkanu pod patronatom su SAD-a više nego drugi, iz političkih i povijesnih razloga

Beograd – Profesor Fakulteta za napredne međunarodne studije Univerziteta “John Hopkins” David Kenin rekao je za “Politiku” da je Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji.
Zbog toga, smatra ovaj profesor washingtonskog sveučilišta, ne postoji kompromisno rješenje za Kosovo.
Ipak, bivši analitičar CIA smatra i da “nema ničeg loše” što su Beograd i Priština zamrznule pitanje statusa i što pokušavaju riješiti osnovna pitanja.
Odgovarajući na pitanje da li će od Srbije tražiti da prizna Kosovo kada bude trebala postati članica Europske Unije, Kenin je rekao da misli “da bi mnogo svrsishodnije bilo kada bi EU rekla da ni Srbija ni Kosovo ne mogu postati članice dok ne riješe pitanje statusa “. On je potvrdio navode da su Albanci na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i Bošnjaci “dvije zajednice na Balkanu koje su pod patronatom Amerike više nego druge iz istrijskih i političkih razloga”. “Sve ovo ne znači da ih mi favoriziramo , ali naši odnosi s njima su vrlo duboki, što svakako utječe na našu poziciju u regiji “, kazao je Kenin.
 Prema njegovim riječima aktualna vlast je “zanimljiva” pošto “jasnu stratešku viziju ima premijer Ivica Dačić” iako je najveći broj glasova osvojila Srpske napredna stranka s Tomislavom Nikolićem na čelu, što dokazuje “buka oko usvajanja Platforme o Kosovu”.
 
U intervjuu za ‘Politiku’, na pitanje što je glavni problem južno od Save, Kanin je odgovorio da su Srbi najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije riješeno.
‘Nije reč samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Poslije stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli stići do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju’, uvjeren je Kanin.
Govoreći o demokraciji u Srbiji, Kanin kaže da mu je upalo u oči da poslije prošlogodišnjih izbora stranke koje su željele formirati vladu, nisu pregovarale toliko o političkim i programskim principima, koliko o tome koja će dobiti koje državno poduzeće.
‘To znači da demokracija u Srbiji nije samo pitanje sistema nego i što tko kontrolira. Danas u Srbiji imate situaciju da se ministar (Aleksandar) Vučić bavi pitanjima korupcije, dok premijer (Ivica) Dačić mora objašnjavati prirodu svojih osobnih kontakata. Vodi se i rasprava o tome što je dozvoljeno, a što nije u odnosima političara s biznismenima. Ono što gura Vučić – da korupcija bude u središtu pažnje – nije po sebi loše, mada će zakomplicirati odnose među političarima’, smatra Kanin.

more recommended stories