PLATFORMISTAN: Smjena Vlade FBiH na federalnom Parlamentu

Izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zakazano je za sutra – 12. veljače. Potpisi su skupljeni, ali hoće li se Vlada FBiH i smijeniti, ostaje vidjeti. – Na sjednice će biti razmatrana inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Nakon konzultacije s predsjedateljem Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Radojem Vidovićem odlučeno je i da će Dom naroda zakazati sjednicu o istoj inicijativi, a termin te sjednice bit će prije 21. veljače – objasnio je predsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Fehim Škaljić.
 
– Mi očekujemo da će, u skladu s dogovorom koji postoji unutar četiriju stranaka nove parlamentarne većine, nepovjerenje biti izglasano i stvorit će se svi uvjeti da pristupimo izboru nove Vlade Federacije BiH – kazao je šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasenko Selimović. Izjave predstavnika SBB-a i SDP-a su optimistične, no hoće li se nepovjerenje moći izglasati i do kraja završiti proces rekonstrukcije Vlade FBiH nakon dvije godine, teško je reći. Prepreka je mnogo, ali stranke četvorke su odlučne da legitimni predstavnici Hrvata uđu u Vladu Federacije BiH. – Pokazat ćemo parlamentarno nepovjerenje Vladi Federacije BiH i predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine. Sama činjenica kako smo skupili potrebne potpise govori dovoljno o razlogu da se ova vlast raspusti. Ali to se ne događa, nastavljamo grcati i vrtiti se u začaranom krugu. Iz vlasti Federacije BiH želimo ono što nam daje Ustav. Svi oni koji daju sve od sebe kako bi ostali u foteljama u koje ih je stavio OHR neka malo razmisle što rade sebi i od svog političkog života. Izbori se održavaju da bi netko imao legitimitet predstavljat svoj narod – kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine.
Razvoj događaja
Nakon sutrašnje sjednice, slijedi sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se, također, raspravljati o istoj točki – nepovjerenju Vladi FBiH. Cijeli proces bi trebao biti završen do kraja veljače. Ako se to ne dogodi, pitanje je koji su daljnji koraci i ima li smisla ići dalje u rekonstrukciju vlasti Federacije BiH jer je prošlo previše vremena, a novi izbori su 2014. Nakon sjednica, kako doznajemo, lideri stranaka četvorke će se ovisno o razvoju događaja sastati i donijeti odluku o idućim koracima. Postoje pripremljena i druga rješenja oko rekonstrukcije vlasti, mišljenja su pak pojedini predstavnici stranaka, ali ne žele poduzimati korake dok se ne održe sjednice oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.