Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

PANIKA U SDP-u: Zvonka Janjičar im više ne vjeruje

Must Read

Čovjek koji je karijeru vađenja zubiju vlastitom narodu zamjenio unosnijim poslom vađenja kolektivnog prava na predstavničku demokraciju istom tom narodu Zvonka Jurišić, Predsjednik Habibi Sunitske Partije BiH u gostovanju u Dnevniku TV1 kazao je da se predsjedniku SDP-a, Zlatku Lagumdžiji, više ne može vjerovati. Prasnulo je u smijeh u tom trenutku pola TV deska dotične TV kuće, zatresla se kazaljka na sahat kuli od bizarnosti trenutka, no idiot je nastavio lupetati potvrđujući tako tezu da on niti u trenutku kada postaje jasno da je HSP skupa s njim iskorišten kao politički prezervativ bošnjačkog nacionalizma, ne kapira što se dogodilo.

Kazao je da nema povlačenja HSP-a iz Federalne vlade samo zato što je to želja Lagumdžije, Radončića i Čovića te da je HSP kolateralna šteta sukoba SDA i SDP-a. Na pitanje kakav je osjećaj nakon toliko izvađenih zubiju postati upravo to – hodajući krljetak, kojeg je onaj isti koji mu je dao vlast, Lagumdžija, preko noći išćupao i bacio u ambis političkog bunila ovaj mladi bošnjački političar nije dao odgovor.

“Do sada je bila korektna i konkretna suradnja stranaka platforme i nakon ovih istupa i postupaka koji su u tijeku, što se tiče rekonstrukcije Vlade Federacije, ne može se vjerovati vodstvu SDP-a, odnosno predsjedniku SDP-a Lagumdžiji.

Razgovarao sam o tome s Lagumdžijom da je SDP prekinuo svaku suradnju s SDA-om i želi promijeniti partnere u ministarskom vijeću BiH, ali ti novi partneri, da bi se to dogodilo, uvjetuju rekonstrukciju federalne vlade. Tu priču je gospodin Lagumdžija prihvatio, ali čini se da je problem kako to izvesti do kraja.

Jurišić je kazao da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir od ponedjeljka, nakon 15-dnevnog liječenja, počinje s razgovorima s veleposlanicima akreditiranim u BiH ali i predsjednicima stranaka potpisnica ‘Platforme’. Nakon toga, kazao je, Budimir će zauzeti svoj stav o aktualnim događanjima.

“Stranački vrh je zauzeo stav da nema povlačenja iz Vlade F BiH bez evidentnih razloga. Mi smo ušli u ovu većinu znajući da ćemo biti jako napadani i bili smo jako napadani, ali temeljem programa i platforme koju smo potpisali i za kojeg se zalagao i Lagumdžija, HSP je unio određene odredbe u ‘Platformu’ i želimo provesti i izvršiti ono što smo potpisali. To je bila naša zadaća, a kada se to izvrši, spremni smo razmatrati eventualni izlazak iz Vlade Federacije.

Da mi iziđemo iz Vlade Federacije, samo zato što je to volja Lagumdžije, Radončića i Čovića, to sigurno nećemo. Na potezu je gospodin Budimir i sukladno zakonskim i ustavnim ovlastima, neće potpisati razrješenje Vlade Federacije”, kazao je Jurišić.

On je kazao da će eventualnim uvođenjem HDZ-a u Federalnu vladu sa svih pet hrvatskih ministarstava i mjestom premijera, SDP pokazati da je bošnjačka stranka, a ne građanksa kakvom se deklarira.

Komentirajući mogućnost da NSRZB postane dio nove parlamentarne većine, Jurišić je kazao da je mogućnost  da će cijela procedura pokretanja eventualne smjene prvih ljudi Federacije nove parlamentarne većine pred Ustavnim sudom zacijelo potrajati, jer nema dvije trećine zastupnika koji će potpisati inicijativu.

“Nekada bi se moglo kazati da smo mi kolateralna šteta u sukobu SDA i SDP-a koji je kulminirao neglasovanjem za proračun zastupnika SDA. Vjerojatno tu ima i nešto drugo, o čemu ne želim nagađati. U svakom slučaju naši ministri od Predsjewdništva HSP-a, imaju naputak da svoj posao rade odgovorno i predano. Ovo bi u konačnici moglo imati i posljedica po SDP, ali ovo u konačnici neće ići niti jednostavno, niti brzo.

Na pitanje je li moguće da Lijanovići zatraže izlazak SDP-a iz vlasti, Jurišić je odgovorio potvrdno. “I to je jedna  od mogućih općija”, kazao je predsjednik HSP-a BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -