Published On: Čet, lis 28th, 2021

Palmer u višednevnoj posjeti BiH, hoće li višednevni posjet iznjedriti ikakav rezultat

Proteklih dana u BiH i oko BiH vode se intenzivni razgovori između dužnosnika Hrvata, Srba ali i Bošnjaka s najvišim dužnosnicima Hrvatske i Srbije te međunarodnom dužnosnicima, a prije svih s Matthew Palmereom, specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini.

Tako je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otišao u Zagreb gdje je puna tri sata razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Dodik zbog čije retorike bošnjački političari, mediji i dio javnosti naprosto pjeni, spominje rat, optužuje ga za kršenje Daytona nakon susreta s Milanovićem. kazao je kako predsjednika Hrvatske informirao o namjerama da povuče suglasnost na Oružane snage BiH, VSTV, Upravu za neizravno oporezivanje itd.

“Upoznao sam Milanovića o aktualnoj situaciji i ustavnom položaju i nadležnostima te na koji način je vršeno dezavuiranje tih nadležnosti. Na koji način je činjeno što u prošlosti uz prijetnje silom. U tom pogledu je jasno da je došlo do niza kršenja Ustava od onih koji su ga trebali štititi, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud”, kazao je Dodik.

Naglasio je da RS nema namjeru “da puko promatra i dalje oduzimanje nadležnosti i prava i da u tom pogledu ništa ne čini”. Na pitanje je li ga Milanović pokušao odgovoriti od njegovih namjera, Dodik je bio rezolutan.

“Što bi on to mene uvjeravao, ja sam ga informirao o tome, mislim da su oni to razumjeli, da je to naše ustavno pravo, da je u neregularnim uvjetima došlo do prijenosa nadležnosti i da to ne može da opstane. To je bio ravnopravan dijalog o svim pitanjima”, naglasio je Dodik te dodao kako ostaje pri stavu da “treba povući suglasnost s formiranja Oružanih snaga, VSTV-a, indiskretnih poreza…”

“Mi ćemo počekom idućeg mjeseca odlučivati o tome na koji način. Vjerujem da bi skupština mogla biti 16. i 17. i da na dnevni red stavi sva ona pitanja na kojima radimo. Radne grupe su napravile inicijalne dokumente i oni su spremni. Mi ćemo sve odluke koje smo najavili i donijeti”, naveo je.

Mnogi koji u BiH dublje i bolje razumiju te podrobnije prate političke prilike, drže da su ovakve Dodikove aktivnosti i retorika samo posljedica, a nikako uzrok nestabilnosti i političke napetosti u BiH te za posljedicu imaju i oružane prijetnje iz političkog Sarajeva od strane bh patriota, ma što to značilo.

U isto vrijeme dok su se susreli Dodik i Milanović u Zagrebu, u Beogradu su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik HNS-a i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dok bošnjačkim prvacima svaki razgovor čelnika Srba i Hrvata slični na tobože Karađorđevo, komadanje BiH, secesija i slične ispraznice, Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH, koji je u isto vrijeme bio u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem,mišljenja je da mnogi dionici imaju određen osjećaj hitnosti u pogledu trenutačne političke situacije u BiH te kako i oni osjećaju tu hitnost i vide koliko je važno načiniti korak naprijed po pitanju izborne reforme i da stoga surađujemo sa svim stranama kako bi ih ohrabrili i pozvali da se angažiraju u pogledu identificiranja nužnih kompromisa kako bi se što prije postigao dogovor.

Glede ponašanje Dodika proteklih tjedana i mjeseci te navoda kako je on destabilizirajući faktor, Palmer je za N1 kazao kako se slaže s tom ocjenom te da retorika koja dolazi od Dodika i iz Banja Luke ne pomaže.

-Stvaraju se napetosti koje potkopavaju funkcionalnost Daytonskog sustava. I dalje vjerujemo da je dogovor o izbornoj reformi koja je u skladu s načelima jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali, ali i uzima u obzir presude Europskog suda za ljudska prava nešto što bi umanjilo ove napetosti u BiH. Neuspjeh u postizanju dogovora otežao bi situaciju. Stoga se nadamo da će dionici, osobito u Federaciji, uspjeti postići dogovor, provesti ga i da će to pomoći nositi se sa sveukupnom političkom dinamikom u BiH, koja nas trenutačno zabrinjava – mišljenja je Palmer

Komentirajući razgovore s premijerom Plenkovićem ocijenio je kako Hrvatska ima ulogu lidera na zapadnom Balkanu i važnu ulogu u Bosni i Hercegovini. Željeli bismo da se hrvatska vlada na pozitivan način uključi te potakne ne samo zajednicu Hrvata u BiH nego i sve lidere…

-Danas sam ovdje kako bih iznio naša razmišljanja za put naprijed i saslušao stavove Vlade RH te ohrabrio Hrvatsku da se nastavi aktivno angažirati u pogledu ovih pitanja u BiH. Ali Hrvatska i hrvatsko vodstvo svakako imaju važnu ulogu, ne samo u BiH nego i na cijelom zapadnom Balkanu-poručio je on./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare