Published On: Čet, lis 28th, 2021

Izetbegović ponovno podvaljuje priču o “četiri strane” u BiH, najavio unisono djelovanje probošnjačkih stranaka

U rezidenciji američkog veleposlanika u BiH u Sarajevu održan je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst s izaslanstvom SDA na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanak Izetbegović je rekao da je pokazana spremnost prijatelja iz međunarodne zajednice da ozbiljno razgovaraju i da se traži srednje rješenje, prenosi Avaz.ba.

– Ono što smo imali u najavama bilo je da će to ići na račun tzv probosanskog bloka u BiH. Dakle, mislim da sam uspio da im dokažem da to neće biti linija manjeg otpora nego tvrđeg. Tako da će se morati naći srednje rješenje sve četiri strane. Svi će morati napraviti manji ustupak – rekao je Izetbegović.

Dodik probleme gura dalje

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju u vezi Doma naroda na državnoj razini gdje bi se brisali prefiksi.

– To je zanimljivo, vidjet ćemo s pravnicima SDA što će biti naš odgovor. U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali ako on misli da je to ozbiljna ideja o tome se onda mora razmišljati. Što se tiče postupaka Milorada Dodika, on probleme gura dalje i sve manje ima potporu među srpskim narodom. I na kraju ove njegove politike će zaustaviti narod u RS, ne samo opozicija, nego i oni koji su uz njega. Očigledno je da odgovor nije onakav kakav on misli. Te nacionalne teme i ta priča svaki put pred izbore je umorila narod i njegove suradnike. Vidjeli ste kako su mu ljudi počeli odgovarati, on godinama vrijeđa narod – rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako komentira navode Palmera koje je iznio u pismu da SDA i DF treba distancirati Izetbegoviće kaže da to ne može komentirati.

– Fokusirali smo se na ono što je realno u ovom času. Ide se linijama manjeg otpora, a naše je da dokažemo da probosanska strana nije ona strana kojom se može ići linijom manjeg otpora – kaže Izetbegović.

Najvjerojatnije neće ići u Beograd

Komentirao je i prijedlog koji je SDA poslala strankama koje sebe nazivaju probosanskima.

– To je prijedlog koji je nekad ranije sačinjen i koji je u međuvremenu modificiran. Meni se ponajviše žuri da postignemo sporazum. Očekujem da drugi ili prihvate onakav papir ili da kažu što o njemu treba mijenjati ili popraviti. Za sada imamo usmeni dogovor SDA i SDP-a, mislim da je i DF već spreman. S gospodinom Bijedićem sam jučer razgovarao. Dogodila se greška i njegova stranka je greškom bila izostavljena i ispričao sam se zbog toga. Narod i pravda nije dio Parlamentarne skupštine – rekao je Izetbegović.

Rekao da najvjerojatnije neće ići u Beograd, ali da je otvoren za razgovore,/HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
29 dana prije

Kad trezoraš i kukavica ,brblja u ime cijelog naroda ,to je ?

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Bruce Lee.
29 dana prije

Fuj