OVO SU ZANIMANJA IZ BUDUĆNOSTI Nećete vjerovati koje će vještine biti tražene daleke 2030. godine

Znanstvenici su predvidjeli kako će 2030. godine burze rada nuditi šarolika i neka posve nova zanimanja, a interdisciplinarnost će biti osnova svakog od njih.

Nostalgičar

Nostalgičari će biti dizajneri interijera koji će oživljavati omiljena sjećanja i trenutke svojih klijenata. Želite li svoj stari dnevni boravak iz 1980. godine ili kuhinju iz 1990. – nostalgičari će vam to i ostvariti.

Ovo zanimanje obuhvaćat će zanimanje terapeuta, istraživača povijesti i dizajnera interijera.

Obnavljivači prirode

Posao koji obuhvaća ovo zanimanje podrazumijevat će popravljanje štete koju je čovječanstvo nanijelo prirodnom izgledu okoliša. Drugim riječima – uklanjat će ograde, betonske građevine i različite artefakte te ih mijenjati prirodom i zelenilom.

Ljudi zainteresirani za ovaj posao morat će ovladati znanjima iz područja poljoprivrede i uređenja okoliša.

Stručnjak za pojednostavljivanje

Ovo zanimanje posebno će biti traženo u poslovnom sektoru te će mu svrha biti pojednostavljivanje svakodnevnih obaveza zaposlenika unutar velikih tvrtki. Tako će primjerice zadatke koji imaju 15 koraka reducirati na samo jedan ili trodnevni rad sažeti na pola sata učinkovitog rada.

Vještine kojima će jedan takav “stručnjak” morati ovladati su matematika i empatija.

Terapeut za suočavanje sa smrću

Kako se životni vijek bude produživao, rasti će i potreba za pomoć stručnjaka u planiranju posljednje faze života i suočavanje sa smrću.

Osoba koja želi raditi taj posao morat će imati iskustva u socijalnom radu, njezi bolesnika, obrazovanju i psihologiji.

more recommended stories