Published On: Pon, pro 7th, 2020
#3rd | By Desk

Ovo su obnovljeni javni objekti HNŽ-a od 2015. Da Sarajevo ne otima 10 milijuna KM kroz nepravedni sustav PDV-a Hercegovina bi bila kao Bavarska

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, predstavio je izvješće o provedbi  Projekta energetske učinkovitosti, kao i obnovi, izgradnji i rekonstruiranju javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u cijelosti provedenih u mandatu aktualne Vlade, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Naime, nakon imenovanja Vlade HNŽ-a u aktualnom sazivu, 2015. godine, analizirajući stanje javnih objekata na području svih gradova i općina Županije, a imajući na umu kako je energetska učinkovitost jedan od središnjih ciljeva Europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast – Europa 2020 (ova strategija predviđa 3 x 20 – smanjiti emisiju stakleničkih plinova za barem 20 % u odnosu na razine iz 1990. godine odnosno za 30 % ukoliko to dozvoljavaju uvjeti, povećati udio obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 20 % te povećati energetsku učinkovitost za 20 %), obnovu, izgradnju i rekonstruiranje javnih objekata u našoj županiji postavili smo kao jedan od strateških ciljeva odnosno jedan od najznačajnijih Vladinih projekata, s ciljem osjetnog podizanja njihove kvalitete i funkcionalnosti na najbrži, najučinkovitiji i najjeftiniji mogući način.

Treba naglasiti kako su predmetni objekti uglavnom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje nisu bile u mogućnosti samostalno pristupiti zahvatima njihove obnove i energetskog unaprjeđenja pa je Vlada HNŽ-a preuzela tu obvezu na sebe, pruživši i na taj način značajnu potporu našim gradovima i općinama.

Osim što smo time značajno zaštitili, te energetski i životno primjetno unaprijedili cjelokupan prostor Hercegovačko-neretvanske županije, ostvarili smo i uštede proračunskih sredstava. U sklopu Projekta energetske učinkovitosti kao i obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u HNŽ-u, u koje Vlada ulaže značajna financijska, proračunska, donatorska i kreditna sredstva, do sada smo energetski obnovili više od 30 objekata u svim našim općinama i gradovima, a u ovoj godini time će se moći pohvaliti još njih pet, i to:

Narodni univerzitet u Konjicu, Srednja škola u općini Prozor-Rama, Srednja prometna škola u Mostaru, kao i domovi zdravlja u Čitluku i Čapljini, dok su u planu i novi, poput Županijskog suda u Mostaru i dr.

Iznimno pozitivne povratne informacije, dobivena potpora korisnika obnovljenih objekata, ali i činjenica kako se na taj način podupiru i naše jedinice lokalne samouprave koje su uglavnom vlasnici svih tih objekata, učvrstile su Vladu HNŽ-a u odluci za nastavkom aktivnosti do konačnog cilja – obnove svih javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, od Ivana do Ivanice, odnosno u Konjicu, Prozor-Rami, Jablanici, Mostaru, Čitluku, Čapljini, Stocu, Neumu i Ravnom. Ovim izvješćem nisu obuhvaćeni obnovljeni vjerski objekti, prostori nekoliko športskih klubova, šetnice i štedna javna rasvjeta u nekim sredinama, a unaprijed se ispričavam ukoliko je, u objedinjavanju mnoštva ovdje ponuđenih podataka, došlo do neke nehotične pogreške u iznesenim informacijama.

Treba napomenuti kako smo, navodeći iznose ulaganja i izvore novčanih sredstava, obuhvatili samo one vrijednosti koje je osigurala Vlada HNŽ-a, s tim da su u nekim objektima ulagana i veća sredstva, osigurana iz drugih izvora financiranja, što će zasigurno biti predmetom nekih širih izvješća. Iako te aktivnosti iziskuju značajna financijska sredstva i izniman vizionarski, strateški, pregovarački, organizacijski, koordinacijski i provedbeni napor, svjesni smo kako ulaganje u energetsku obnovu javnih objekata prati njihovu energetsku, ekonomsku i okolišnu opravdanost kroz vrijeme. Na osobit način ističem kako su ta ulaganja jedan od najboljih oblika ulaganja u zaštitu okoliša jer prostor u kojem živimo moramo, zbog sadašnjih i naraštaja koji dolaze, čuvati i očuvati.

Međutim, ne smije se gubiti iz vida i druga vrsta značaja saniranja, obnove i unaprjeđenja naših javnih objekata, gdje u prvom redu mislim na škole, školske dvorane i domove zdravlja, ali i na druge značajne institucije i ustanove za svakodnevno funkcioniranje naših života. ‘’Utopljavanje’’ odnosno tehničko, sadržajno i vizualno unaprjeđenje tih objekata, dakle ambijentalno uređenje naših sredina, poglavito onih urbanih, značajno podiže standard boravka i rada u njima, uvjete za izvođenje nastavnog procesa, uvjete za liječenje, uvjete za obavljanje administrativno-upravnih poslova, itd.

Sve to podiže i razinu kvalitete življenja u našim gradovima i općinama odnosno djeluje i na smanjenje trenda iseljavanja, čime izravno doprinosimo našim nastojanjima u očuvanju i unaprjeđenju postojeće demografske slike HNŽ-a.

Na koncu, izražavam izrazito zadovoljstvo i ponos zbog svega učinjenog na ovom planu u proteklom petogodišnjem razdoblju i zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli realiziranju Projekta energetske učinkovitosti i obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u našoj županiji. Posebna zahvala ide predstavnicima Svjetske banke u BiH, Misiji UNDP-a u BiH, kao i Jedinici za implementiranje projekata pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Uvjeren sam u to kako ćemo, kao i do sada, zajednički nastaviti provoditi potrebne aktivnosti, s ciljem obnove i preostalih javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Na tomu Vam unaprijed hvala!”, napisao je Herceg u svom izvješću objavljenom na internetskim stranicama Vlade HNŽ.

HMS vam donosi sve javne objekte u Mostaru koji su obnovljeni i rekonstruiranju sklopu spomenutog projekta.

IV. osnovna škola

Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca, s dvoranom

OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, sa športskom dvoranom

OŠ Drežnica

OŠ Antuna Branka Šimića, s dvoranom

OŠ Ivana Gundulića, s dvoranom

VI. OŠ, s dvoranom

Vanjsko igralište OŠ Petra Bakule, s tribinama

OŠ Bijelo polje Potoci, s dvoranom

OŠ Ilići

OŠ Blagaj

OŠ Gnojnice

 

Dvorana OŠ Bartola Kašića

JU Srednja prometna Srednja mašinsko-saobraćajna škola

Kampus Sveučilišta u Mostaru

Galerija i Tiskara SUM-a

Dom zdravlja Mostar

Odsjek za administraciju i potporu PU Mostar (bivši CIPS)

Hotel “Ero” – Buduća zgrada Vlade HNŽ

Skupština HNŽ

Županijski sud HNŽ

Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar

KB dr. Safeta Mujića Mostar

Opća bolnica Konjic

U nastavku donosimo i cjelovito izvješće provedbe Projekta energetske učinkovitosti, kao i obnovi, izgradnji i rekonstruiranju javnih objekata u Hercegovačkoneretvanskoj županiji za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

/R. I./HMS/