Published On: Pon, pro 7th, 2020

JASKO POČINJE ŠTRAJK GLAĐU Zbog sumnje u krađu glasova prosvjednici danas u Sarajevu

Igor Balukčića i Ivo Mršić

Sumnje u krađu glasova izrazili kandidati Hrvatske koalicije za Teslić, ali i nezavisni kandidat nacionalnih manjina u Zenici

          Nakon jučerašnjeg mirnog prosvjeda pod nazivom „Pravda za Uskoplje“ koji je okupio nekoliko stotina građana iz Središnje Bosne i Hercegovine koji su paljenjem svijeća i transparentima upozorili na krađu glasova pristiglih iz inozemstva, iskazivanje nezadovoljstva  provedbom izbornog procesa nastavilo se u danas i u glavnom gradu BiH. Pred zgradom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Sarajevu zabilježili smo okupljanje pojedinca i skupina nezadovoljnih kandidata na proteklim lokalnim izborima. Svatko na svoj način najavljuje borbu za pravedne izbore i spas demokracije, od podnošenja žalbi do štrajka glađu. Pred SIP-om BiH susrećemo Igora Balukčića i Ivu Mršića, nositelja i kandidata Hrvatske liste za Teslić. Zbog krađe glasova pristiglih putem pošte, Hrvati Teslića ni nakon 16 godina neće imati vijećnika u Skupštini ove općine u Republici Srpskoj koja broji 29 vijećnika. Za prelazak izbornog praga nedostajalo im je samo 20 glasova. „Prije rata u Tesliću je živjelo preko 10 tisuća Hrvata. Danas ih u ovoj općini živi tek oko 400 što je jedan posto od ukupnog broja stanovnika i nedovoljno za prelazak izbornog praga. Svjesni da bez glasova iseljeništva ne možemo osvojiti ni taj jedan mandat, uspjeli smo animirati više od 600 Hrvata koji žive u inozemstvu. Uredno su se prijavili i glasali, ali njihovi su glasovi jednostavno nestali. Od SIP-a BiH tražimo objašnjenje što se dogodilo s glasovima Hrvata koji su uredno registrirani i glasali putem pošte“, kaže nam Igor Balukčić, nositelj liste Hrvatske koalicije za Teslić. Ivo Mršić, kandidat spomenute liste navodi sasvim konkretne primjere glasova koji su „nestali“. „Moja sestra, brojna rodbina, poznanici. Svi su se oni uredno registrirali, ali njihovi glasovi nisu prebrojani.  Tako smo izgubili priliku da se nakon 16 godina čuje i glas nas Hrvata te da zajedno sa Srbima i Bošnjacima gradimo bolju budućnost u ovoj općini“, kazuje Mršić te naglašava kako Hrvati Teslića od konstitutivnosti nemaju nikakve koristi. „Mi bi prema popisu iz 1991. godine, trebali imati 17 posto uposlenih u općinskim tijelima vlasti i javnim ustanovama u kojima trenutačno nemamo zaposlenu ni čistačicu. Nekad mislim da bi lakše ostvarili prava da smo nacionalna manjina“, zaključuje Mršić.

Jasko Borovčević – Idem do kraja

A da ni nacionalnim manjinama nije lako ostvariti prava, te da i oni traže fer i korektne izbore, potvrdio nam je Jasko Borovčević, nezavisni kandidat nacionalnih manjina na lokalnim izborima u Zenici. Jednako kao i Hrvati Gornjeg Vakufa- Uskoplja, Teslića, te kandidati u Srebreniku, Kalinoviku te brojnim drugim općinama u BiH, Borovčević tvrdi da je pokraden od strane SIP-a BiH. „Ja danas zbog sumnji u krađu glasova počinjem štrajk glađu i žeđu. Ponio sam vreću za spavanje i ostajem pred SIP-om sve dok se ne izborim za fer i korektan izborni proces, dok mi se ne objasni gdje su nestali glasovi  mojih poznanika i rodbine. Ja kao kandidat nacionalnih manjina ne mogu vjerovat da na izborima u Zenici niti jedan mandat nisu osvojili ni Hrvati ni Srbi“, zaključuje  Borovčević koji je danas u 13 sati započeo štrajk glađu.  Netko se kaže mora žrtvovat za spas demokracije u BiH, a on je izabrao biti jedan od boraca. Da su spremni boriti se za fer i korektne izbore bez kojih nema demokratskog društva jučer su pokazali Hrvati Uskoplja, danas Teslića, a po pritužbama s terena iskazivanja sumnji u neregularnost izbornog procesa u BiH bit će još. Po svemu sudeći, SIP BiH nakon proteklih lokalnih izbora očekuje rekordan broj žalbi na ozbiljna kršenja izbornih pravila. Krađa glasova najteži je oblik kršenja demokratskih procesa i udar na demokraciju u  BiH.

artinfo.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare