Utorak, 23 travnja, 2024

OVO NIJE NAŠ POŽAR: Zatražena pomoć Hrvatske za gašenje požara oko Mostara, toliko o državi BIH

Must Read

Požari u BiH i dalje su aktivni, a prema podacima s terena, najteža situacija je na području Konjica, Mostara, Bratunca, Trebinja i Kneževa. “Stanje je alarmantno posebno na području Bratunca gdje od jutros djeluje helikopter Oružanih snaga BiH. Nadamo se da će to požarište uskoro biti sanirano”, kazao je Agenciji FENA pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

On kaže da su, prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, zahtjevi za djelovanje Oružanih snaga BiH aktivni za područje Gacka i Kneževa. “Imamo zahtjev za djelovanje vojnika Oružanih snaga BiH na području općine Trebinje, a još su aktualni i zahtjevi za pomoć Oružanih snaga BiH na području Konjica”, kaže on.

Agić navodi da su registrirani požari i na području Gacka i Zenice, ali su, u nekim segmentima, pod kontrolom. Na području općine Konjic aktivna su četiri požara, u oblasti Boračkog jezera. Na tom terenu aktivan je i helikopter EUFOR-a, te se nadaju da će veći dio tih požara tijekom dana biti saniran.

Na području Grada Mostara najteža je situacija na Ruištu. Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost Ministarstvu sigurnosti BiH, prema zahtjevu Federalne uprave civilne zaštite, da može tražiti međunarodnu pomoć Hrvatske u gašenju požara na području Mostara.

“Uspostavili smo kontakt sa kolegama iz Hrvatske. Nažalost, Hrvatska trenutno nema slobodnih letjelica koje bi bile upućene u BiH. Ostala je mogućnost da se to realizira u narednim satima ili danima, ukoliko bude smanjen intenzitet požara u Hrvatskoj”, kazao je Agić.

Manji požari registrirani su i u ostalim dijelovima BiH. U Zapadnohercegovačkoj županiji gorjela je šuma i nisko raslinje. Požara je bilo i na području Tuzlanske županije, Unsko-sanske, Zeničko – dobojske, Srednjobosanske županije i Kantonu Sarajevo koji su sanirani.

Institucije BiH u oblasti vatrogastva, protupožarne zaštite imaju minimalne nadležnosti koje se odnose na koordinaciju mjera zaštite i spašavanja. “U skladu s decentraliziranim sistemom, na kakvom počiva BiH, država nema nadležnosti ili ima minimalne nadležnosti za operativno djelovanje u slučaju požara”, kazao je Agić.

Na području općine Konjic jučer je proglašeno stanje elementarne nepogode prouzrokovane požarom.

Tijekom jučerašnjeg dana požari na području općine Konjic su počeli da se šire i izmiču kontroli. Trenutno su aktivna četiri požara (Ljuta, Jažve, Račica i požar u rejonu Boračkog jezera), a dva nova požara koja su tijekom dana izbila su stavljena pod kontrolu. Najteža situacija je na Boračkom jezeru i u rejonu Račice, navode iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Jučer je od 10 do 12 sati požar iznad Boračkog jezera gasio EUFOR-ov helikopter. I tijekom današnjeg dana se očekuje pomoć EUFOR-ovog helikoptera u gašenju požara iznad Boračkog jezera.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x