Petak, 19 srpnja, 2024

OVO JE VEĆ PARODIČNO: NATO zaprijetio Kini

Must Read

ŠEF NATO-A izjavio je za BBC da Kina treba snositi posljedice zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini ako ne promijeni svoje ponašanje.

Jens Stoltenberg rekao je da Peking “pokušava sjediti na dvije stolice” podržavajući ruske ratne napore i istovremeno održavajući odnose s europskim saveznicima.

“Ovo neće funkcionirati na duge staze”, rekao je Stoltenberg za BBC News tijekom posjeta Washingtonu.

Koje su moguće sankcije Kini

U opsežnom intervjuu Stoltenberg je govorio i o nuklearnom oružju i izdacima za obranu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znakove popuštanja u svom ratu protiv Ukrajine.

Na mirovnom summitu, održanom u Švicarskoj proteklog vikenda, deseci nacija obvezali su se na podršku Kijevu, ali Rusija je taj summit nazvala gubitkom vremena i izjavila da će pristati na mirovne pregovore samo ako Ukrajina praktički kapitulira.

Na pitanje o tome što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom podrškom Rusiji, Stoltenberg je rekao da se vodi “stalna rasprava” o mogućim sankcijama.

Dodao je da Kina “dijeli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike, koje su ključne za Rusiju u izgradnji projektila i oružja koje koristi protiv Ukrajine”. Naveo je da “u nekom trenutku trebamo razmotriti neku vrstu ekonomskih troškova ako Kina ne promijeni svoje ponašanje”.

Peking je od prošlog mjeseca već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji.

SAD je najavio ograničenja koja bi ciljala oko 20 tvrtki sa sjedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da “pažljivo rukuje izvozom artikala dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima”.

“Rusija se sve više usklađuje s autoritarnim liderima”

Stoltenberg je u posjetu Washingtonu. Ruski predsjednik Vladimir Putin, pak, danas odlazi u Sjevernu Koreju. Prošlog je mjeseca bio u Kini.

“Rusija se trenutno sve više usklađuje s autoritarnim liderima”, rekao je Stoltenberg za BBC navodeći Iran, Peking i Sjevernu Koreju.

Rekao je da je Sjeverna Koreja poslala artiljerijske granate Rusiji, a zauzvrat je Rusija pružila naprednu tehnologiju za sjevernokorejske raketne i nuklearne programe.

“Tako Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u vođenju agresivnog rata protiv Ukrajine”, zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Šef NATO-a spominjao vađenje nuklearnog oružja iz skladišta, reagirao Kremlj

Stoltenberg je uoči intervjua BBC-ju za britanski list Telegraph izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tijekom vikenda u Švicarskoj, u kojem stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

“Ovo je još jedna eskalacija napetosti”, rekao je Peskov komentirajući izjave glavnog tajnika NATO-a.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe rekavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -