Published On: Thu, Oct 1st, 2015

Ovako bi u 7 točaka trebao izgledati novi svjetski poredak prema Putinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom govoru pred Ujedinjenim narodima u ponedjeljak dao do znanja kako bi novi svjetski poredak trebao izgledati. Za razliku od strastvenog govora Baracka Obame, Putin je svoje primjedbe i ideje iznio odmjerenim riječima i umjerenim tonom, pišePolitico. Ovako bi, prema Putinu trebao izgleda novi svjetski poredak.

1. Zapad je kriv za kaos na Bliskom istoku

SAD i zapadni saveznici odgovorni su za loše stanje u svjetskim odnosima zbog njihovih naivnih intervencija u ime demokratskih revolucija. Demokratske revolucije su snovi onih koji imaju nerealne poglede na svijet. SSSR je znao da ne može izvoziti scoijalističku revololuciju, a Zapad mora naučiti da ne može izvoziti demokratsku.

2. Samo UN može formirati koaliciju protiv ISIS-a

Šefovi diplomacija Rusije i SAD-a, Lavrov i Kerry
ŠEFOVI DIPLOMACIJA RUSIJE I SAD-A, LAVROV I KERRYCarolyn Kaster/AFP

Ujedninjeni narod, a ne neka anglomeracija bogatih zapadnih sila treba jamčiti mir i sigurnost za sve, a ne usku korist samo za nekolicinu odabranih. Samo UN može formirati široku koaliciju koja može stati na kraj terorističkoj prijetnji ISIS-a. Stvar je prilično hitna. Ako takva koalicija ne bude formirana uskoro, migrantski tokovi prema Europi doseći će milijune, a ne desetke tisuća, te niti jedna zemlja neće biti sigurna od terorističkih napada, izjavio je Putin.

3. Neslaganje u UN-u je sasvim normalno

Ruski status stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i mogućnost veta sasvim je normalna pojava. Ruski je predsjednik u govorio u kontekstu osude Rusije u UN-u zbog pripajanja Krima, kao i na rusko veto na formiranje Tribunala koji bi istražio i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17. Rusko neslaganje s pojedinim rezolucijama UN-a je normalno i ne utječe na pravo veta, poručio je.

4. Između države (Asada) i kaosa u Siriji, moramo izabrati državu

Putin kaže da u Siriji moramo izabrati Asada ispred kaosa.
PUTIN KAŽE DA U SIRIJI MORAMO IZABRATI ASADA ISPRED KAOSA.YASIN AKGUL

Zapad mora shvatiti da izbor između države i kaosa u Siriji mora ići u korist Asadove vlade. Ta vlada možda nije idealna, ali je to jedina institucija državnosti koja postoji. Gadafi je u Libiji bio tiranin, ali ono što je uslijedilo bilo je još gore. Dobronamjerne akcije koje uništavaju državne institucije ostavljaju vakum silama zla, poput ISIS-a, koje spremno popunjavaju taj prostor. Putin poručuje i kako ne postoji takva stvar kao umjerena opozicija, kao što to prikazuju Amerikanci.

5. Ne smiju se rušiti režimi koji nisu u skladu sa zapadnim idealima

Zapad mora potisnuti svoju želju za potporom demokratskoj oporbi kako bi smijenili režim u kojem ljudska prava, sloboda medija i izbornih postupak nisu u skladu sa zapadnim idealima. Putin nije naveo uključuje li i Rusiju u ovu grupu. Miješanje SAD-a u Ukrajini dovelo je “spontanog građanskog rata”, rekao je Putin i dodao kako je to dovelo do 8.000 mrtvih.

6. Zabraniti sankcije zbog političkih razloga i privatne koristi

Svijet se mora vratiti u normalne trgovinske tokove usklađene od strane Svjetske trgovinske organizacije i UN-a. Ovaj novi poredak ne mogu diktirati najmoćniji, nego treba biti pošten za sve, možda uključujući zajedničko tržište između EU i Euroazijske unije. Sankcijama koje su nametnute iz političkih razloga i osobne financijske koristi u novom svjetskom poretku ne bi bilo mjesta. Sankcije protiv Rusije moraju biti odmah skinute, a Zapad zna da ne ispunjavaju svrhu zbog koje su nametnute.

7. Širenje NATO-a i okruživanje Rusije prijetnja je ruskom suverenitetu

Proruski pobunjenik u zarobljenom ukrajinskom tenku.
PRORUSKI POBUNJENIK U ZAROBLJENOM UKRAJINSKOM TENKU.VASILY MAXIMOV/AFP

Zapadni svijet mora poštivati sigurnosnu zabrinutost Rusije zbog širenja NATO-a. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta, na proširenje NATO-a može se gledati samo kao okruživanje Rusije i prijetnju ruskom suverenitetu. Ako svijet ide prema zajedničkom tržištu, nema razloga zašto bi se EU širila na Ukrajinu.