Published On: Thu, Oct 1st, 2015

RS: Klub Bošnjaka stavio veto na odluku o izboru Povjerenstva za provedbu referenduma

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je danas veto na odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Povjerenstva za provedbu referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.
Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je na press-konferenciji, nakon sjednice bošnjačkog kluba, da pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva kao i sama odluka o referendumu.
On je podsjetio i da je povjerenstvo predlagač trebao predložiti i prilikom same odluke o referendumu u RS-u, te kako je pitanje zašto je ovaj proces odvojen. Istovremeno, u formiramom povjerenstvu nije ispoštovana nacionalna struktura.
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, 23. rujna su izabrani članovi Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali bez predstavnika oporbe i bošnjačkih stranaka.
Međutim, ona ne može stupiti na snagu, ukoliko ne dobije potvrdu u Vijeću naroda RS-a, odnosno u klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda. Nakon što je danas Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, slijedi višemjesečno usuglašavanje i vjerojatno konačan stav Ustavnog suda RS-a o tom pitanju.
I zastupnici bošnjačke nacionalnosti u parlamentu u RS-u bili su protiv formiranja ovog Povjerenstva te ukazivali kako ne odražava ni nacionalni sastav naroda u RS-u, a protiv su i same odluke o referendumu u RS-u.
Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH, usvojena 15. srpnja, još uvijek nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.
Zadatak Povjerenstva za provođenje referenduma je trebalo biti formiranje povjerenstava u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu skupštinske odluke o raspisivanju referenduma./HMS/