Subota, 27 srpnja, 2024

Otvoreno pismo udruge Korektiv veleposlaniku Moonu

Must Read

Vaša Ekselencijo,
Posredstvom sredstava informiranja smo se upoznali sa inicijativom Veleposlanstva SAD u BiH da se u suradnji sa nevladinim organizacijama (NVO) izradi prijedlog ustavnih promjena Federacije BiH, što bi ovu administrativno-političku jedinicu trebalo učiniti „funkcionalnijom i učinkovitijom“. Razumijemo potrebu da se nakon niza frustrirajućih neuspjelih pokušaja na političkoj razini, logičnom ukazala ideja da se ovom problemu pristupi s druge strane, pri čemu se polazi od pretpostavke „apolitičnosti“ civilnog društva i njegovog vjerodostojnog djelovanja u interesu građana.
Kada je u pitanju reforma Ustava Federacije BiH valja naglasiti da se radi o ozbiljnom i teško provedivom političkom pitanju koje predrazumijeva širi društveno-politički koncenzus, u ambijentu duboko podijeljenog društva koje po svojoj prirodi inhibira mogućnost konvergencije suprotstavljenih društveno-političkih pozicija.
Slobodni smo podsjetiti Vas da je i civilno društva u BiH podjednako fragmentirano/podijeljeno kao i ukupna politička scena, a o neovisnosti i integritetu  brojnih udruga čiji je strateški cilj „eksponiranje javnosti“, a ne rješavanje konkretnih društvenih pitanja, suvišno je i govoriti. Cjelokupna bh. javnost posve je upoznata sa „građansko-društvenim“ inženjeringom koji je proradio u punom kapacitetu pred opće izbore 2010. godine, kao godine potpune eklipse „političkog“ i „građansko-društvenog“. Ono što nas brine je činjenica da su u okviru vaše aktualne inicijative spomenute „nevladine“ organizacije koje su bile vrhuška  „političkog“ angažmana u periodu kada je diskreditacija civilnog društva doživjela svoj vrhunac.
Pored naprijed navedenog činjenica je i da na listi do sada konzultiranih NVO gotovo da i nema organizacija sa područja Federacije BiH na kojima Hrvati predstavljaju većinsko stanovništvo ili su prisutni u relevantnom broju. Pouzdano znamo da Udrugu Korektiv nitko nije kontaktirao a isto možemo čuti i od strane drugih NVO s kojima smo u kontaktu.
Zbog svega naprijed rečenog dozvolite da Vam ovom prigodom javno prenesemo „metodološku“ kritiku procesa koji ste inicirali, za koji držimo da je u osnovi dobar, ali evidentno manjkav budući nije uzeo u obzir „presjek“ civilnog društva za cjelokupno područje Federacije BiH, što, nažalost, diskreditira i delegitimizira pokrenutu inicijativu. Ukoliko odlučite uključiti partnerske organizacije civilnog društva sa „hrvatskih“ područja, to neće biti problem, obzirom da postoji dovoljno organizacija koje mogu biti konstruktivan reprezent i sudionik aktualnih konzultacija oko promjene Ustava Federacije BiH.
Smatramo da bi na ovaj način potpunije poticali sve segmente političkog i građanskog društva da daju svoj doprinos rješavanju jednog od kapitalnih problema važnih za budućnost BiH. U tom smislu dozvolite da Vas podsjetimo da ste i sami više puta do sad isticali da bilo koji prijedlog o konkretnim reformama Ustava Federacije treba doći  upravo od strane građana Federacije BiH. Udruge koje ste do sada konzultirali ne ostavlja prostor zaključku da ste konzultirali civilno društvo na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, što sam proces u startu čini parcijalnim i nedorečenim.
Promjene Ustava Federacije BiH su nužnost kao u ostalom i promjene Ustava BiH, ali procese koji će voditi u tom pravcu u cilju ostvarenja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i na zadovoljstvo svih građana, ne možemo zamisliti bez strpljivog pristupa usmjerenog na iznalaženje dobrih i dugoročnih rješenja, uz svu potrebnu pažnju i senzibilitet prema svim segmentima bosanskohercegovačkog društva i javnosti.
Vaša Ekselencijo,
Dozvolite ovom prigodom da vam prenesemo izraze našeg dubokog poštovanja.
S poštovanjem,
Udruga Korektiv za unapređenje i kordinaciju
aktivizma u lokalnoj zajednici Široki Brijeg

Dalibor Ravić, predsjednik