Subota, 13 srpnja, 2024

INAČE SMO, U SLOBODNO VRIJEME SEKULARNO DRUŠTVO: Medžlis otvara studentske hotele, studentski zbor organizira tečajeve duhovne obnove

Must Read

Svečano je danas otvoren Studentski hotel Mostar, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar.
Tom prigodom predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac u obraćanju gostima kazao je kako je spomenuti objekt izgrađen na vakufskom zemljištu, te da ova ustanova treba služiti u svrhu znanja, odgoja i obrazovanja. Govoreći o samom objektu istaknuo je kako je izgrađen na površini od 5600 metara četvornih, te da je kapacitet hotela 110 soba odnosno 270 ležajeva.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kazao je kako je uvjeren da će ovaj objekt studentima iz cijele BiH, koji studiraju u Mostaru, omogućiti znatno kvalitetnije uvjete smještaja, ishrane i školovanja.

“Objekti za smještaj i ishranu studenata na području Federacije BiH nalaze se u prilično lošem stanju s nedovoljnim brojem smještajnih kapaciteta u odnosu na potrebe studenata. Studentski standard je još uvijek neuređena oblast u Federacije BiH”, kazao je ministar Mašić naglasivši kako iz tog razloga cijeni svaku pozitivnu inicijativu koja će omogućiti mladima da svoje potencijale instaliraju u budućnost i razvoj ove zemlje.
Ministar Mašić istaknuo je kako će ministarstvo, koje svake godine sufinancira smještaj i ishranu studenata koji dolaze iz županija s posebnim režimom, sufinancirati po istim uvjetima i Studentski hotel u Mostaru.
Veleposlanik Kuvajta u BiH Muhammed Fadil Halef čestitao je na uspješnom završetku projekta, te istaknuo kako je to postignuće model kojeg trebaju drugi pratiti i koristiti.
Reisu-l-ulema Islamnske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je : “Hrabrost, vizija i budućnost koji su ispoljeni i u ovom grandioznom djelu i u vremenu kad zamiru inicijative, kada se širi strah i neodlučnost daju nam nadu da se možemo suprotstaviti defetizmu.”
“Upravo su ovakve ustanove, inspirirane trajnim dobrom, vršile svoju misiju i služile svim ljudima bez obzira na njihov društveni status, podrijetlo ili vjeru. Tako je bilo i tako bi trebalo biti u budućnosti”, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.
“Sjećanje na prošlost i nade u budućnost bez rješavanja potreba sadašnjosti samo otežavaju naše patnje”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.
Naveo je i to kako IZ u BiH prati što se događa u i oko Mostara.
“Na diskriminaciju nećemo pristati. Dosadašnji odnos prema našem narodu u Hercegovini nije nas uvjerio u dobre namjere ovdašnjih politika”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, te poručio kako se zalaže za ravnopravnost, slobodu i dostojanstvo za sve.
U svom obraćanju mostarski muftija Seid ef. Smajkić iskoristio je prigodu i ponovno kritizirao gradsku administraciju koja, kako je kazao, Islamskoj zajednici ne dozvoljava već 12 godina izdati rješenje za izgradnju islamskog kulturnog centra u središtu Mostara. Istaknuo je kako cilj Bošnjaka Mostara nije podjela Mostara po nacionalnoj osnovi nego žele biti politički i svaki drugi faktor u rješavanju svoje sudbine i razvoja grada i Hercegovine.
Pod parolom “jedan čovjek jedan glas” praktično se ostvaruje ideja o sužavanju prostora bošnjačkog stanovništva, kazao je mostarski muftija istaknuvši kako izgleda da politički predstavnici Hrvata u nacionalnoj euforiji prelaze sve granice pristojnosti i da vlast u gradu ne žele dijeliti s drugima već žele isključivo vladati. Oni nisu radili na integriranju grada već na asimilaciji Bošnjaka, istaknuo je, između ostaloga, muftija Smajkić.
Rješenje za Mostar treba biti zasnovano na Ustavu i zakonu, a isto tako da zadovolji i bošnjački interes, naveo je mostarski muftija. Istaknuo je kako treba prestati s eksperimentiranjem statusa Mostara i urediti ga na zadovoljstvo svih građana i naroda.
Inače, na današnjoj svečanosti otvaranja Studentskog hotela Mostar, među ostalima, nazočili su predstavnici gradske vlasti u Mostaru na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) Zlatko Hadžiomerović, ministar građenja i prostornog uređenja HNŽ-a Suad Hasandedić, rektor Univrziteta “Džemal Bijedić” Sead Pašić, glavni imam Salem ef. Dedović, te brojni drugi.
_________________________________________________

Predavanje studentskog duhovnika don Mladena Šutala

Javni događaj · Od Studentski Zbor Mostar

  • Amfiteatar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
  •   S malim zakašnjenjem i ove godine kreću kontinuirana predavanja za studente studentskog duhovnika don Mladena Šutala.Tema prvog susreta u ovoj akademskoj godini biti će :
    GODINA VJERE: JESAM LI TRADICIONALIST ILI PRAKTIČNI VJERNIK?
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -