Published On: Čet, lis 10th, 2019

Otvorena izložba Stojana Stole Lasića ‘Kulturna scena Mostara’

Izložba Stojana Stole Lasića “Kulturna scena Mostara” upriličena je u četvrtak u organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Stojan Lasić i njegova foto arhiva predstavljaju kulturno bogatstvo, kad su u pitanju događanja u Mostaru i Hercegovini.

Boris Dvornik, Pero Kvrgić, Nikica Kalogjera, Dino Dvornik, Arsen Dedić, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Relja Bašić, Vjekoslav Šutej, Dunja Vejzović,…, tek su djelić popisa impozantnih umjetničkih veličina koje je Stole ovjekovječio na svojim fotografijama, a koje je sam kući izradio i priredio za izložbu.

Stole se fotografijom bavi već više od 50 godina i u svome fundusu ima više od 1 800 000 fotografija. Fotografije su iz raznih područja društvenoga života, a ne zanemarujući pritom ni prirodne znamenitosti i ljepote.

Kao profesionalni fotoreporter radio je za tiskane medije: Slobodnu Dalmaciju, Vjesnik, Arenu, Danas, Max, Oslobođenje i od 1998. godine za Večernji list, u kojemu je i danas aktivan.

Na veliku radost publike, na izložbi je prikazao i fotografije koje se nisu našle u dnevnim tiskovinama i na internetu, bile one novinarske, socijalne ili portretne.

Upečatljive tragove ostavio je u mnogim monografskim izdanjima – dva izdanja monografije Mostara, Rakitna, boćanja…;monografije mostarskog sporta, bolnice… Tu su i monografije o kardinalu Puljiću, Gorancima, monografije mostarskih slikara te broćanskog sporta, kao i Hercegovačko-neretvanske županije, a uskoro će svjetlo dana ugledati i one posvećene Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Mostarskome proljeću – Danima Matice hrvatske.

Posebno naginje sadržajima iz područja umjetnosti, nastojeći registrirati stvorenu atmosferu, naglasiti unutarnje turbulencije kreatora i tumača, jednako kao i konzumenata.

U fokusu njegova zanimanja su kulturno-povijesni spomenici, fenomeni prirode, gradske pulsacije i brojni drugi motivi.

Danas vrijedi za najproduktivnijeg i elitnog mostarskog fotografa dokumentarne i umjetničke fotografije. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini (DHLU BiH) i Grupe Četvrtak, Mostar.

Izložba će ostati otvorena do četvrtka, 24. listopada.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare