Published On: Sri, sij 19th, 2022

OTOPLJAVANJE ODNOSA IZMEĐU BOŠNJAKA I HRVATA: Oni bi kao da se pomire, a ovi im kao ne daju

Otopljavanje odnosa ovih su dana najavili i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i to baš u jeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pozvali su, neizravno, na savezništvo, dogovor, dijalog i to baš u trenutku kada novim sankcijama prijete američki dužnosnici. Možda su u strahu da se na nađu na famoznim crnim listama kao njihov treći kolega, Milorad Dodik. Bilo kako bilo – relativno ćemo brzo znati što se iza brda valja i valja li se uopće išta.

Glorija Lujanović l Bljesak.info

Nakon sankcija, pozivi na pomirenje

Za Ivana Kraljevića, politologa s Filozofskog fakulteta u Mostaru, sve učestalije najave o obnovi, početku političkog bošnjačko-hrvatskog saveza, djeluju kao intermezzo, kratka stanka u političkom prepucavanju s već izlizanim parolama o tome kako je ključ rješenja upravo u ‘zatopljavanju odnosa’ u FBiH.

“Istine radi, relaksacija odnosa u FBiH može voditi stvaranju temelja za funkcionalniju državu, ali to nikako ne znači kako ‘iz igre’ treba izbaciti Srbe, odnosno koalirati nauštrb njihovih interesa kao jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH. Ovakav nagli pre(obrat) vjerojatno je uvod u neki značajniji politički čin koji slijedi i upravo je simptomatično vrijeme njegova odvijanja. Dakle, nakon izricanja američkih sankcija Miloradu Dodiku i republičkim vlastima uslijedili su pozivi na pomirenje federalnih partnera“, izjavio je Kraljević za Bljesak.info.

Neven Šimić, sarajevski novinar, urednik stranice Digitalna demokracija, ističe kako su Hrvati i Bošnjaci, iako zvuči kao politički kliše, žrtve politika za koje većinski glasuju.

Žrtve politika za koje većinski glasuju

“Doduše, ako u tom kontekstu parafraziramo Orwella, onda Hrvati i Bošnjaci nisu samo žrtve svojih odluka pred glasačkom kutijom, oni su i suučesnici, odnosno sukreatori vlastite društvene i političke agonije“, rekao je Šimić za Bljesak.info.

Famozna relaksacija odnosa u Federaciji BiH, dodaje Šimić, jedan je od ključnih preduvjeta za bolje funkcioniranje cijelog sistema i društveno ozdravljenje, a da bi došlo do rečene relaksacije, potrebna je politička volja za dogovor oko vrućih političkih tema.

“I bošnjačka i hrvatska politika povukle su vrlo jasne crvene linije ispod kojih se ne ide: Bošnjaci neće pristati na nove teritorijalne aranžmane u BiH, Hrvati na nove izborne manipulacije i zloupotrebe u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Rješenja za njihov aktualni politički spor leže između te dvije krajnosti“, smatra Šimić.

Ovdje se ne dijeli država, nego ministarstva, institucije, nadzorni i ini-odbori. U svakom slučaju, u procesu otopljavanja odnosa, lako moguće je da uskoro saznamo tko su članovi odbora/komisije za pomirenje.

Kraljević pak, postavlja pitanje: je li racionalno vjerovati perjanicama politike koja vam je svojim djelovanjem i odobravanjem tri puta nametnula člana Predsjedništva BiH ili koja je do samo koji dan javno govorila o tome kako Hrvati “imaju više nego zaslužuju“.

 “Povijest nas uči kako je ovakvih i sličnih pokušaja bilo i ranije kroz nešto više od dva i pol desetljeća daytonske Bosne i Hercegovine. Jedini uspješan rezultat bošnjačko-hrvatskog saveza je Washingtonski sporazum koji je vodio završetku oružanog sukoba u BiH. Ugovor koji je predvidio FBiH kao ravnopravnu zajednicu hrvatskog i bošnjačkog naroda. Nažalost, sama bit Washingtonskog sporazuma urušena je vrlo brzo“, smatra Kraljević.

Koalicija je stabilna

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke koja već neko vrijeme nije članicom Hrvatskog narodnog sabora BiH, i jedan od rijetkih političkih oporbenih glasova na hrvatskom političkom prostoru, smatra kako odnosi Hrvata i Bošnjaka nikada nisu ni bili hladni, pa se tu i nema što otopljavati.

“Koalicija HDZ/DF/SDA koja vlada još od 2014. nikada nije bila jača. Dovoljno je vidjeti ponašanje zastupnika ovih stranaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, stalna imenovanja po nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća“, rekao je Raguž za Bljesak.info.

Nedavno je, dodaje, usvojen proračun Hercegovačko-neretvanske županije, kojeg su HDZ BiH i SDA bratski podijelile za potrebu Općih izbora, a to govori nema potrebe otopljavati odnose politika Hrvata i Bošnjaka.

“Čini mi se da koalicija ovih stranaka nikada nije bila jača. Sve ovo oko tobožnjih nesuglasica, pa onda ponovnih poruka pomirenja putem stranačkih medija su tipični spinovi. Ušli smo u izbornu godinu, pa se mora stvoriti dojam ‘svađe’, kako oni nisu  ‘isti’, kako se ne bi moglo vidjeti očigledno, a to je da obje stranke imaju isti cilj, to je pat pozicija“, ističe Raguž.

Temelj svih problema

Kraljević podsjeća kako se službena bošnjačka politika, najprije Barryjevim amandmanima na početku novoga milenija, a kasnije i raznoraznim odlukama međunarodnih činovnika, toliko ohrabrila da si je umislila kako je ona najpozvanija na Bosnu i Hercegovinu i kako ona ima pravo preglasati konstitutivni narod kojega je nominalno manje.

“I tu je temelj svih problema i odnosa i bez priznavanja toga grijeha ne može se vjerovati u istinite namjere o ‘elaksiranju odnosa s Hrvatima’. Bošnjački politički vrh mora se ograditi od pogrešne politike koju je vodio prema hrvatskom narodu u BiH. Spremnost na izmjene izbornoga zakonodavstva je pravi test za razotkrivanje stvarnih namjera“, smatra Kraljević.

Raguž smatra kako do izmjena Izbornog zakona neće doći, osim u slučaju jednog konkretnog i znakovitog pritiska međunarodne zajednice.

“Nikome od vladajućih struktura nije u interesu da dođe do izmjena izbornog zakona, kao niti do izmjena izbornog procesa, što je nama iz oporbe jednako važno kao i izmjene izbornog zakona“, mišljenja je Raguž.

Suviše je optimistično, mišljenja je Kraljević, kako je bošnjačko-bosanska politika toliko sazrela i naglo evoluirala da u predstavnicima druga dva konstitutivna naroda – Hrvatima i Srbima – ne vidi isključivo svoje neprijatelje.

“Nego da na njih gleda kao na ravnopravne sudržavljane s kojima mora dijeliti i stvarati državu. Nažalost, za sada sve ovo izgleda kao već viđeni scenarij“, dodaje Kraljević.

Moć države je u strankama, a ne u institucijama

Šimić, pak, ističe kako važan aspekt ne ulijeva povjerenje u mogući dogovor, a to je činjenica da je BiH institucionalno nedovršena, jer je moć iz državnih institucija već poodavno izmještena u političke partije, a disfunkcionalna država idealan je teren za liderokratske političke pojave poput Dodika, Izetbegovića, Čovića ili Komšića.

“U tom smislu, pitanja se sama nameću: zašto bi ti ljudi gradili funkcionalne institucije i bolje odnose? Čemu dogovor, ako im permanentna politička kriza omogućuje povlašten politički položaj i sve društvene i materijalne benefite koje taj položaj donosi? Jesu li to zaista adrese na kojima treba tražiti politički racionalitet i volju za društveni dogovor? Kreiranje krize i parazitiranje na međunacionalnim tenzijama do sada su se pokazali kao unosan politički biznis. Volio bih da se ova pitanja pokažu neosnovanima i da ih stvarnost, odnosno bliska budućnost demantiraju“, rekao je Šimić.

Kad će komisija početi s radom?

Bilo kako bilo, politički odnosi Hrvata i Bošnjaka ogledani kroz dvije najjače nacionalne stranke, već odavno su groteskni i svode se na one antologijske: oni nas kao napadaju, mi se kao branimo, oni nas svađaju, mi se kao mirimo. Podjele BiH, sigurno je neće biti.

Ovdje se ne dijeli država, nego ministarstva, institucije, nadzorni i ini-odbori. U svakom slučaju, u procesu otopljavanja odnosa, lako moguće je da uskoro saznamo tko su članovi odbora/komisije za pomirenje. Kada se nešto ne želi riješiti, a očigledno je da se ne želi – što se prvo uradi?

guest
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Ma nemoj te molim vas da ponovo nasjedate na bosnjacku politiku. Oni su kao i amerikanci kazu jednao a rade drugo. Daj da se razdruzimo na tri republike, Islamsku drzavu, Herceg Bosnu I Republiku srpsku. Bolje biti dobar komsija nego los partner. Dost smo se svadali daj da pocnemo postovat jedni druge.

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Tako je. 100% tako.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

A šta bi pripalo HB?
Čitava Posavina?
Može…😀

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

hebala te posavina

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Dali je tebi zlikovče poznato što su Hrvati unjeli u federaciju evo da ti pokažem pošto vidim da ti ne vidiš ,HR 🇭🇷 HB.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Pa di bi bila granica…zna li tko?😀

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Granice su tamo gdje elektroprivreda herceg-bosne
isporučuje struju!

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Islam je u ratu sa svim religijama i tu nema nikakvog zatopljenja a Čović može da vam priča bajke i gluposti do sutra

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Ma nego šta.

hrvatski minimum>>herceg-bosna!
hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

sama ideja otopljavanja je nametnuta izvana i debilna. pjesma lijepo kaže; od nameta neJma selameta! SAMO HERCEG-BOSNA!!!

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Pa eto ako docekas…mora se donijet u parlamemtu …2/3 vecina …bas me zanima kako😎
🙋‍♂️🇭🇷🇧🇦🇦🇹🇮🇱🇬🇧🇩🇪🇺🇸

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
4 mjeseci prije

Pa vi će te za to glasati ko pravi prijatelji

hrvatski minimum>>herceg-bosna!
hrvatski minimum>>herceg-bosna!
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
4 mjeseci prije

tvoj upis najbolje svjedoči da muslimani ne žele sačuvati i izgraditi bih kao državu ravnopravnih naroda nego da je žele osvojiti i oteti samo za sebe da bi si stvorili islamistički kalifat! dokaz mojoj tvrdnji da svako treba imati svoju autonomiju u nutar tzv. bih je postojanje mnogih eu država sa raznoraznom; bavarskom, katalonijom, flandrijom, welsom, škotskom, baskijom, švicarskim oblastima i kantonima, itd. to im-bec-ilni is-la-mist-ički fek-Alija nije mogao ni zamisliti u svojoj te-ror-istič-koj deklaraciji jer je kao primi-tivni, bosanski is-la-mistički fanatik jedino vidio bosnu kao sastavni dio is-lamisti-čko-ter-oristi-kih režima svijeta. ILI HERCEG-BOSNA, ILI tzv. bosne NEMA! skupština bih?!? ko se danas sjeća skupštine sfrj?!?!

Last edited 4 mjeseci prije by hrvatski minimum>>herceg-bosna!
Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Tako je.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Bravo SAMO HRHB

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
4 mjeseci prije

Hhenri Khisindžer – Ne postoji bhosanski jezik. Ne postoji bhosanska kultura. Bhosna je adhministrativna jedinica, koja se sastoji od Hurvata, mhuslimana i Serba, umhjetno stvorena u bivšoj Juugoslaviji i ghlupo je phriznati kao drržavu od strane zhapadnih phovijesti!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
4 mjeseci prije

Ti nam dođeš samo za napucavanje 🖕 ima načina sve u svoje vrijeme.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Hehehe….islam islam islam 😝

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Samo HB!

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  Krapina
4 mjeseci prije

Hebo te sve su ti oduzeli. Sad se boriš za nešto što si ranije imao. I hrvati i srbi.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Ti odnosi su se zaledili zahvaljujući muslimanima .

Teško da će se odlediti,jer muslimani neće dozvoliti promjenu izbornog zakona
To je i dodik rekao ,da muslimani neće dozvoliti promjenu izbornog zakona ,što u konačnici znači nema izbora .

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Sve je zbog mošnji. Shebali su sve što su mogli.

🇷🇸Jovke 🇷🇸
🇷🇸Jovke 🇷🇸
4 mjeseci prije

Opet će vas Ameri da ujedine samo neka je na stetu Srba,taj film smo gledali do sad bezbroj puta.Samo ovaj put ako krenete na Srbe neće biti dobro po vas.Danas neki drugi vetrovi duvaju u svetu,Srbija je danas moćna država koja neće mirno sedeti skrsteni ruku I nemo posmatrati kako se ugrozavaju Srbi ma gde god oni živeli.

hrvatski minimum>>herceg-bosna!
hrvatski minimum>>herceg-bosna!
Šta ti kažeš na ovo?  🇷🇸Jovke 🇷🇸
4 mjeseci prije

jedino vele-izdajnik plenky to može htjeti, a ne hrvatski narod. on je najveće zlo za sve!

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  🇷🇸Jovke 🇷🇸
4 mjeseci prije

Mocna drzava ihihihi,komedije mocno ti staru sprcim djikansku

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  🇷🇸Jovke 🇷🇸
4 mjeseci prije

Moćna…u rangu USA 😀

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Za bih nebih je USA

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Ja im price, mi isto da smo idioti pa ce mo samo glavom da klimamo , toliko zivota palo ,26 godina otimanja institucija i preglasavanja , pljuvanje po hrvatima i hrvatskoj , e nece da moze , ide HRHB ,RS , Autonomna Pokrajina i Dzamahirija , svak sebi

Blanka
Blanka
4 mjeseci prije

Odavno napish nakon odlaska zadnjih Hrvata glasaca clanovvi HDZ-a svi ce redom pristupiti ili SDP ili SDA. Vlast je vlast, pocijenu nestanka Hrvata.

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
4 mjeseci prije

AISA …KUS…

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !
4 mjeseci prije

V’ako kako god pogledam, ovaj Bruce Lee
Iza tebe. Cek, da on tebi njega ne… Ojjj, pa daaa, ti si zapravo Aisa 🙂 Uzivas “pasivno biracko pravo”. 🙂
Neka vas decki, samo se prasite dalje od mene.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
4 mjeseci prije

Misliš li ti mrijeti ,ubi te mržnja.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Nikoga ja ne mrzim koliko mene mrrzite 🙂

drZlikovac
drZlikovac
4 mjeseci prije

Suradnja Muslimana i Hrvata nema alternativu…serbi nisu alternativa..
Demontaža RSrpske također nema alternativu…serbe koji su protiv RS prihvatiti objeručke , ostale uvjeriti u ispravnost demontaže…vjerske šoviniste pelzovvvatti😀😀😀

Krapina
Krapina
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Ćuti bahlijo poshrana, što ghlumi hrvata.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Krapina
4 mjeseci prije

Kromanjonac…miran budi 😀

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Generalno: samo fa*histi i/ili komunysti su isključivi. Sve treba da ima alternativu i sve MORA da ima alternativu.
Narod koji hoćeš da eliminišeš se zovu Srbi. Nije slučajno ovdje navedeno ime tog naroda malim slovom i polupogrdno “serbi”, što govori o teškom fa*hizmu u tvom slučaju, istina providno prikrivenog izjavom “serbe koji su protiv RS prihvatiti objeručke , ostale uvjeriti u ispravnost demontaže”.
Te “serbe” koji ti odgovaraju mogu nabrojati po imenu i prezimenu. A to “uvjeravanje”, znamo na šta se svodi samo da, kad uđete u realizaciju “uvjeravanja”, ne bude opet “heljp baznija, heljp pliiz, đenosajd” i “šta nam ovo rade moj Nedime”.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
4 mjeseci prije

U ovom slučaju ne…nema alternative !
Serb je njemački…znači i ti fašista što iste zoveš Švabo?😀…ti samo potvrđuješ moju tezu o tome da svi isto mislite ,samo ponekad različito komunicirate..
Uvjeravanje je tvoj slobodni prijevod…ne želim te razuvjeravati…😝
PS: Nadam se da ti veliko U ne smeta…početak je rečenice..😝😛😛😛

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
4 mjeseci prije

Ne smeta na početku rečenice, ali smeta u kontekstu onoga što predstavljaš. Jesi ti Švabo? Djeluješ mi k’o tipično mahalsko haustorče, jalijaš u pokušaju, “raaya”, yaran koji studira pa je nešto pametan, ima zadatak da pametuje “kafirima” uz to puca fazone pa je i interesantan rayi.
Nasmijani fashizam sa mahalskim štosićima (glupim i besmislenim), tipični sda podrumdžija. Sila i jeftini štosevi, kad krene tvrdo jaukanje, kmekanje i shock – “šta nam ovo rade”.
Pa stvarno ništa sa vama ne imati, taman kamenje jeli.

Krapina
Krapina
4 mjeseci prije

Kakvo ba otopljavanje? Ako bi mi i htjeli, neće ihslamisti. Nema s njima “topline”. To samo amuri vještački rade da se srbi još više demoniziraju.

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Krapina
4 mjeseci prije

Ako ovaj bake potpise ista sa vama, moze komotno da seli u hrvatsku.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
4 mjeseci prije

Neće bakir ,erdogen će umjesto njega😂😂

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

A i ovo ture neka se goni u pm o bosni odlucuju bosnjaci i bice kako mi kazemo i tacka .Nema te sile koja ce nas poslije ovoliko zrtava pokolebati 👆🏻

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
4 mjeseci prije

Vama su opet najbolji hrvati,ali vi to ne vidite.Vama su draži turci,ameri i ostali koji će vas nasukati na tanak led .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
4 mjeseci prije

O da kako vi kazete na 15% , vi ste pusiona ,nemozete protiv Srbije i Hrvatske , sve ste izgubili i ostali na 15 %

manjina
manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

zar nije bilo 17% opet smanjili 🙂

hrvatski minimum>>herceg-bosna!
hrvatski minimum>>herceg-bosna!
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
4 mjeseci prije

tvoj upis najbolje svjedoči da muslimani ne žele sačuvati i izgraditi bih kao državu ravnopravnih naroda nego da je žele osvojiti i oteti samo za sebe da bi si stvorili islamistički kalifat! dokaz mojoj tvrdnji da svako treba imati svoju autonomiju unutar tzv. bih je postojanje mnogih eu država sa raznoraznom; bavarskom, katalonijom, flandrijom, welsom, škotskom, baskijom, švicarskim oblastima i kantonima, itd. to im-bec-ilni is-la-mist-ički fek-Alija nije mogao ni zamisliti u svojoj te-ror-istič-koj deklaraciji jer je kao primi-tivni, bosanski is-la-mistički fanatik jedino vidio bosnu kao sastavni dio is-lamisti-čko-ter-oristi-kih režima svijeta. ILI HERCEG-BOSNA, ILI tzv. bosne NEMA! skupština bih?!? ko se danas sjeća skupštine sfrj?!?!

manjina
manjina
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

nemislim da treba stvoriti nikakvu muslimansku drzavu ,vec da bosnjaci nece dozvoliti da budu sabijeni na nekoliko kantona svidjalo se to vama ili ne ja hocu ravnopravnost na svakom pedlju bosne a ne ovi hoce genocidnu i da samo oni tamo odlucuju , vi hocete hb da samo vi odlucujete a u ovo sto ostane eto da bude multi ,kulti sranje .Nema sanse nikada to necemo dozvoliti.Boli nas ona stvar sta misle turci ameri ovi oni .

drZlikovac
drZlikovac
4 mjeseci prije

Topla brać 😁….volim ako zbog ničeg drugog a ono zbog vjerskih šovinista…hihihi

hrvatski minimum>>herceg-bosna!
hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

upisi tzv. ,us-limana najbolje svjedoče da oni ne žele sačuvati i izgraditi bih kao državu ravnopravnih naroda nego da je žele osvojiti i oteti samo za sebe da bi si stvorili islamistički kalifat! dokaz mojoj tvrdnji da svako unutar tzv. bih, treba imati svoju autonomiju je postojanje mnogih eu država sa raznoraznom; bavarskom, katalonijom, flandrijom, welsom, škotskom, baskijom, švicarskim oblastima i kantonima, itd. to im-bec-ilni is-la-mist-ički fek-Alija nije mogao ni zamisliti u svojoj te-ror-istič-koj deklaraciji jer je kao primi-tivni, bosanski is-la-mistički fanatik jedino vidio bosnu kao sastavni dio is-lamisti-čko-ter-oristi-kih režima svijeta. ILI HERCEG-BOSNA, ILI tzv. bosne NEMA! skupština bih?!? ko se danas sjeća skupštine sfrj?!?!

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

A šta bi sve pripalo HB…koji krajevi,daj malo objasni možda i nije losa ideja..😀

drZlikovac
drZlikovac
4 mjeseci prije

nema braco mrdanja kad se USA angažira….potpisat će oni i smrtnu presudu sami sebi a ne dogovoriti se.
Dogovaraju se i vozaju već 30 god…
Drago mi da moji dobivaju entitet …koji se proteže do Drine..hehehe😀

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Bosnjaci katolicke vjeroispovjesti ne zele nikakvo pomirenje.
Njihov cilj je takozvana hb koju smo davno unistili,te eliminacija muslimana sa ovih prostora.
To su pokusali tokom rata pa sad nose pocasni naziv uzepe.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Kod nas u Herceg-bosni djela sela “bošnjaka” .
Staro hrvatsko prezime!
Šta misliš da je tvom babi netko reko 88′ da je “bošnjak”???