Published On: Sri, sij 19th, 2022

Osiguranje aerodroma oduzimalo telefone putnicima

Novi skandal izbio je u Australiji nakon što su se brojni putnici požalili da im je osiguranje aerodroma bez objašnjenja oduzimalo mobilne telefone i tražilo šifre za njih.

Jedan od putnika za “The Guardian” je rekao da je morao predati svoj mobilni i na papiru napisati šifru, čim je stigao u Australiju poslije desetodnevnog boravka na Fidžiju.

List navodi da osiguranje onda konfiscirane telefone odnosi u službene prostorije gdje se zadržavaju oko pola sata.

“Nismo obaviješteni zašto žele pregledati naše mobilne telefone. Ništa nam nisu rekli. Ovo je užasno kršenje privatnosti. Tko zna što su gledali. Kada imaju mobilni i šifru, imaju pristup svemu, povijesti mailova, sačuvanim šiframa, bankarskim računima, zdravstvenom osiguranju”, rekao je jedan putnik.

Ispostavilo se da australijska granična služba po zakonu može oduzeti mobilni telefon svima koji ulaze u zemlju, bez obzira na to jesu li Australci ili ne.

Glasnogovornik pograničnih vlasti rekao je da je riječ o zaštiti australske zajednice i da su na ovakav način prikupljene informacije rezultirale uspješnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti. Novinari su ovu praksu nazvali odvratnom i siledžijskom./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Tražili ste, gledajte.

SIMON VIZENTAL
SIMON VIZENTAL
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

PA NA TOM TURNIRU POLA IGRAČA JE VEĆ POZITIVNO I ISTJERAŠE LJUDI NOVAKA, NEGATIVNOG. SVAŠTA. NEŠTO SE POREMETILO. IZGLEDA SU KOD NJIH NEGATIVNI OPŠTA OPASNOST PO ZDRAVLJE. DOBRI SMO MI NA BALKANU KAKVIH BUDALA PO SVIJETU IMA.

vitina
vitina
4 mjeseci prije

A demokracije, a turca!

aha
aha
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
4 mjeseci prije

Ma to je radi našeg zdravlja i sigurnosti… ne bi oni… i logore, pardon “karantinske kampove” otvaraju radi našeg zdravlja… samo slušajte i mesari će biti milostivi.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
4 mjeseci prije

Nema nikakve demokracije, kada je u pitanju antiterorizam. Opravdano je i skidanje gaća. Sasvim opravdano. Protiv terorističkih hayvana nemereš drugačije.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  DžafaPatrijot
4 mjeseci prije

Jedno je skidanje “gaća” a drugo je pretresanje mobitela. U borbi protiv krijumčarenja droge se po potrebi pregledava i sadržaj želudca.
Vrlo dobro znam što je kontrola državne granice u koju spadaju i zračne luke, jer radim na jednom takvom mjestu i svakodnevno sam podvrgnut takvim kontrolama.