Published On: Pon, kol 28th, 2017

Ostavljena curica i njezin brat nakon više od mjesec dana i dalje su u zagrebačkom domu za nezbrinutu djecu

Djevojčica u žutoj haljinici, koju je majka 20. srpnja ostavila samu kraj crkve u Sesvetama, još uvijek je u Dječjem domu Zagreb. Djevojčicu staru sedam mjeseci majka je ostavila napuštenu u mraku u namjeri da ju zauvijek napusti. S njom se u domu u Nazarovoj nalazi i njezin stariji brat (3), piše Večernji list.

Brat je u dječji dom došao nakon što je policija utvrdila tko su roditelji, koji su oboje kazneno prijavljeni za povredu djetetovih prava, a majku i za napuštanje djeteta. Majka (22) i otac (35) pritvoreni su prije mjesec dana kako ne bi mogli utjecati na svjedoke.

Djevojčicu su nakon pronalaska prvo smjestili u bolnicu, gdje su je pregledali kada je utvrđeno da je malena dobrog zdravstvenog stanja. Tada se nije znalo njezino ime, pa su joj medicinske sestre nadjenule – Ema.

Na temelju ponašanja i načina na koji je ostvarivala kontakt s drugim ljudima, stručnjaci su pretpostavili da je odrastala među više ljudi. To se na koncu pokazalo točno.

Živjela je u kućanstvu s roditeljima i starijim bratom, bakom, djedom te njihovim sinom koji je u invalidskim kolicima. Policiji se javila baka u roku od 24 sata nakon što su putem medija objavili fotografije djevojčice u potrazi za njezinim roditeljima.

Stručnjaci još uvijek procjenjuju što je najbolje za brata i sestru, za sada postoje tri opcije: da ostanu u domu, da ih se smjesti u udomiteljsku obitelj ili da ih se vrati u vlastitu, što je najmanje izgledno, piše Večernji list. Dok se to ne odluči djeca će boraviti u domu pod nadzorom odgojitelja.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>