Sirijske izbjeglice smještene u Turskoj koje su željele provesti Kurban-bajram sa porodicom nastavljaju se vraćati u matičnu zemlju. U proteklih 13 dana 44.000 izbjeglica vratilo se u Siriju kako bi praznike proveli sa obitelji. Sirijske izbjeglice smještene u Turskoj koje su željele provesti Kurban-bajram sa porodicom nastavljaju se vraćati u matičnu zemlju. U proteklih 13 […]

" />
Published On: Pon, kol 28th, 2017

Sirijci će Bajram dočekati u domovini: Privremeno se vratilo 44.000 izbjeglica

Sirijske izbjeglice smještene u Turskoj koje su željele provesti Kurban-bajram sa porodicom nastavljaju se vraćati u matičnu zemlju. U proteklih 13 dana 44.000 izbjeglica vratilo se u Siriju kako bi praznike proveli sa obitelji.

Sirijske izbjeglice smještene u Turskoj koje su željele provesti Kurban-bajram sa porodicom nastavljaju se vraćati u matičnu zemlju. U proteklih 13 dana 44.000 izbjeglica vratilo se u Siriju kako bi praznike proveli sa porodicom.

Mnogi Sirijci koji su željeli Bajram provesti u domovini, nakon što su popunili zahtjev u sistemu ureda guvernera Kilisa, u Turskoj, bivaju prevezeni do graničnog prijelaza Oncupinar.

Sirijci su formirali duge kolone na graničnom prijelazu i čekaju prema dodijeljenom terminu za razgovor. Nakon obavljene procedure, izbjeglice odlaze u domovinu.

U medicinskom centru koji je na granici postavila Uprava za javno zdravstvo Kilisa vakcinišu se djeca do 15 godina.

Sirijac Abdullah Muhammed je izjavio kako je zbog intenziviranih sukoba prije tri godine morao napustiti bližnje u Azazu i izbjegao u Tursku, gdje se smjestio u Istanbulu. Sretan je što će moći vidjeti suprugu i porodicu.

I Isa Dervis je prije tri godine napustio Cobanbey u kojem je živio, jer je kontrolu nad tim područjem uspostavila teroristička organizacija ISIS. Kaže, otkako je izbjegao u Tursku nije vidio većinu rodbine.

Povratak izbjeglica planiran je između 5. septembra i 15. oktobra.

Kolone vozila na graničnom prelazu Oncupinar povećane su zbog prelaska kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć, a duže su od tri kilometra.

(AA)