Published On: Pet, ruj 28th, 2018

Osmanović pokrenuo proceduru zaštite BIH po pitanju Pelješkog mosta


U skladu sa svojim nadležnostima ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, danas sam uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene pravne procedure zaštite interesa Bosne i Hercegovine koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a. Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih.
Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti poduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine.

Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantirana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru.

Ovim putem javno pozivam rukovodstvo Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

Na ovo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017.godine.

U skladu s ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi s državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Također, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Europske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu s međunarodnim pravom.

Na kraju pozivam sve relevantne državne institucije, ugledne stručnjake i akademsku zajednicu te javnost da zajednički podržimo aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru tako da svatko unutar svojih kompetencija stane u obranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare