Published On: Sat, Oct 18th, 2014

Oslobođeni talac ISIL-a: U ćeliji sam se sprijateljio s Hainesom

Francuski novinar Nicholas Henin dijelio je ćeliju sa četvoricom muškaraca kojima su glavu odrubili pred kamerama. Među njima je bio i David Haines, hrvatski zet

Oslobođeni Francuz kojeg su zarobili pripadnici ISIL-a otkrio je da je dijelio ćeliju s četvoricom muškaraca koje su islamisti brutalno smaknuli odrubivši im glave pred kamerama.

Novinara Nicholasa Henina militanti su zarobili u Siriji prošle godine. Devet mjeseci proveo je zatvoren s Jamesom Foleyem, Stevenom Sotloffom, Davidom Hainesom i Allanom Henningom. U ćeliji su bila i dvojica zarobljenika koji su se pojavljivali u videima ISIL-a kojima su Zapadu slali prijeteće poruke.

Henina su islamisti na slobodu pustili u travnju, no još osjeća posljedice trauma koje je tamo doživio. Muškarci su u ćeliji postali vrlo bliski prijatelji, prenosi 24sata.hr. 

– Nismo imali privatnosti, stalno smo bili zatvoreni zajedno. Jeli smo zajedno, spavali jedan uz drugog, razgovarali o nadama, željama i budućnosti – ispričao je Henin za ITV.

Najviše se zbližio s Alanom Henningom i Davidom Hainesom, hrvatskim zetom kojeg su ISIL-ovci ubili prije mjesec dana.
– Haines se posvetio humanitarnom radu. Ti ljudi…Nevjerojatno je nemoralno da su ih ubili – kazao je Hanin.

Ispričao je i kako je soba u kojoj su ih držali bila tako mala da su morali trčati na mjestu kako bi se razgibali. Dodao je i kako su se neki taoci odlučili preobratiti na islam jer su vjerovali da će im to pomoći prebroditi užase u zarobljeništvu.

Jedan od njih je i Amerikanac Peter Kassig za kojeg je Jihadi John, dok je ubijao Henniga, rekao da je sljedeći na redu, piše Daily Mail.