Published On: Sub, lis 18th, 2014

Oslobođeni talac ISIL-a: U ćeliji sam se sprijateljio s Hainesom

Francuski novinar Nicholas Henin dijelio je ćeliju sa četvoricom muškaraca kojima su glavu odrubili pred kamerama. Među njima je bio i David Haines, hrvatski zet

Oslobođeni Francuz kojeg su zarobili pripadnici ISIL-a otkrio je da je dijelio ćeliju s četvoricom muškaraca koje su islamisti brutalno smaknuli odrubivši im glave pred kamerama.

Novinara Nicholasa Henina militanti su zarobili u Siriji prošle godine. Devet mjeseci proveo je zatvoren s Jamesom Foleyem, Stevenom Sotloffom, Davidom Hainesom i Allanom Henningom. U ćeliji su bila i dvojica zarobljenika koji su se pojavljivali u videima ISIL-a kojima su Zapadu slali prijeteće poruke.

Henina su islamisti na slobodu pustili u travnju, no još osjeća posljedice trauma koje je tamo doživio. Muškarci su u ćeliji postali vrlo bliski prijatelji, prenosi 24sata.hr. 

– Nismo imali privatnosti, stalno smo bili zatvoreni zajedno. Jeli smo zajedno, spavali jedan uz drugog, razgovarali o nadama, željama i budućnosti – ispričao je Henin za ITV.

Najviše se zbližio s Alanom Henningom i Davidom Hainesom, hrvatskim zetom kojeg su ISIL-ovci ubili prije mjesec dana.
– Haines se posvetio humanitarnom radu. Ti ljudi…Nevjerojatno je nemoralno da su ih ubili – kazao je Hanin.

Ispričao je i kako je soba u kojoj su ih držali bila tako mala da su morali trčati na mjestu kako bi se razgibali. Dodao je i kako su se neki taoci odlučili preobratiti na islam jer su vjerovali da će im to pomoći prebroditi užase u zarobljeništvu.

Jedan od njih je i Amerikanac Peter Kassig za kojeg je Jihadi John, dok je ubijao Henniga, rekao da je sljedeći na redu, piše Daily Mail.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare