Published On: Sub, lis 18th, 2014

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU Sudac: ‘Ako još jednom čujem pljesak, sve ću vas izbaciti van’

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU Sudac: 'Ako još jednom čujem pljesak, sve ću vas izbaciti van'

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio i član sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa za suučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića

NOVO 14:55 – Sudski postupak pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu za danas je završen i nastavlja se u ponedjeljak.

—————————————————-

14:54 – Suđenje bivšim jugoslavenskim i hrvatskim agentima tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nakratko je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

“Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje”, reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila. Sudac je istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Nobilo je prije toga pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnog odvjetništva traži da se očituje po pitanju vjerodostojnosti nekih svjedoka.

“Tražimo da se izjasnite o tomu jesu li neki svjedoci dobivali upute od BND-a kako da se ponašaju i kako da svjedoče pred sudom u ovom procesu i u drugim prijašnjim procesima. Mi imamo dokaze da je taj svjedok od BND-a primao i novčane nagrade. I tražimo da se očituje o tomu je li BND upravljao terorističkim napadima u bivšoj Jugoslaviji”, rekao je Nobilo prije nego što ga je predsjednik sudskog vijeća prekinuo.

Nobilo se nakon toga složio da će izjavu u pismenom putu u ponedjeljak predati sudu.

Suđenje je nastavljeno tamo gdje je prekinuto, čitanjem pisma Josipa Perkovića njemačkom parlamentu Bundestagu 2010.

U ovom pismu Perković se Bundestagu žali na postupke njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka i to prije svega zbog sudjelovanja svjedoka Vinka Sindičića u procesu protiv Krunoslava Pratesa, gdje je Perković spominjan kao organizator Đurekovićeva ubojstva. U nastavku se Perković izjašnjava o tomu kako Sindičić i Bože Vukušić, koji su bili svjedoci u procesu protiv Pratesa, ali koji se spominju i kao mogući svjedoci u procesu protiv Perkovića i Mustača, zbog svoje kriminalne prošlosti ne mogu biti vjerodostojni svjedoci.

U pismu se uvijek iznova spominje povezanost BND-a s terorističkim aktivnosti hrvatske emigracije.

Čitanje navedenog pisma, kao i dvaju drugih nešto ranije, koji su sastavni dio dokumentacije koju je sudu dostavila obrana, spada u uobičajenu praksu njemačkog pravosuđa u sklopu koje se čitanjem dokumentacije koja ima veze s okrivljenim želi prikazati kakav je on kao osoba.

—————————————————-

13:34 – Suđenje bivšim agentima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak prijepodne pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu čitanjem dijela materijala koje je obrana dostavila sudu.

Prvo je pročitano pismo koje je Josip Perković poslao sucu Berndu von Heintschel-Heineggu, koji je predsjedao sudskim vijećem koje je Krunoslava Pratesa 2008. osudilo za suučesništvo u ubojstvu Đurekovića.

U pismu se Perković ispričava zato što ne može pojaviti kao svjedok na suđenju Pratesu jer je u tomu spriječen iz zdravstvenih razloga. Perković istodobno u pismu tvrdi kako Prates ne može biti upućen u događaje oko Đurekovića jer nije bio upućen u planiranje rada jugoslavenske tajne službe.

U pismu Višem pokrajinskom sudu od 2008. godine se niječe i postojanje neke vrste “prave” tajne službe koja je organizirala ubojstva emigranata, kako je to sugerirano u procesu protiv Pratesa. U nastavku pisma Perković suca detaljno upućuje u rad tajnih službi u SFRJ i tvrdi kako je njegov zadatak bio SFRJ a posebice jadransku obalu zaštiti od terorističkih napada koji su joj prijetili izvana, između ostalog i od političkih emigranata. No on je isto tako utvrdio kako Stjepan Đureković nije bio na listi onih za koje su se zanimale sigurnosne službe.

Nakon toga je pročitano pismo Josipa Perkovića tadašnjem predsjedniku RH Franji Tuđmanu iz 1992. o formiranju tajnih službi i analiza dosadašnjeg rada. U pismu koje obiluje detaljima iz životopisa Perković tvrdi kako je protiv svoje volje, nakon rada u odjelu SDS-a za praćenje stranih terorističkih i obavještajnih aktivnosti, prebačen u MUP na čelo odjela neprijateljske emigracije. U pismu tadašnjem predsjedniku RH Perković naglašava kako nikad nije nikoga zlostavljao niti dao naredbu za takvo nešto.

Perković se u pismu Franji Tuđmanu prikazao kao osoba koja je pokušala djelove nasilne emigracije privoliti na to da odustanu od nasilja te se zalagao za integraciju dijelova emigracije u hrvatsko društvo nakon proglašenja neovisnosti zbog čega je, kako se navodi u pismu, imao problema i s pretpostavljenima u Beogradu. Isto tako govori o svom članstvu u HDZ-u te kako je istupio iz SKH-a.

Nadalje se žali na neugodnosti koje je doživio nakon osamostaljenja RH i to od “nekompetentnih osoba” koje su ga pokušale dovesti u vezu s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Brune Bušića.

Suđenje se nastavlja nakon podnevne pauze.

U sudnici je prisutno i sedamdesetak posjetitelja, a od 133 akreditiranih novinara se pojavilo njih tridesetak.

Suđenje zasad protiče u relativno opuštenoj atmosferi prije svega zahvaljujući neformalnom načinu vođenja procesa predsjedavajućeg suca Manfreda Daustera.

Optuženi Perković veći dio suđenja radi bilješke, dok optuženi Mustač bez vidnih znakova uzbuđenja prati proces.

—————————————————-

11:48 – Nakon kraće pauze pročitana je dokumentacija iz koje proizlazi da je Mustača u istražnom zatvoru posjećivala supruga, a Perkovića supruga i sin Saša. Sada se čita Perkovićeva pisana izjava koju je poslao njemačkom sudu 2008. u slučaju Prates u kojoj tvrdi da ni Prates ni služba državne sigurnosti SRH nije imala veze s likvidacijom Đurekovića.

—————————————————-

11:46 – Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je u petak čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljaju za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

“Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu”, rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

 

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvuWolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću “u Zagrebu ili negdje drugdje” i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je “u Luksemburgu i na drugim mjestima” zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenu kaznenog djela ubojstva.

Perkoviću se između ostalog predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako su ubojstvo naložile “zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu”. Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvo iz “kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda”.

“Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć”, stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetom suđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

“Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i upute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovom procesu”, rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije u iznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Suđenje se nastavlja nakon pauze iznošenjem dokaza.

—————————————————-

10:52 Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču počelo je čitanjem optužnice. Obojica sudu iznose osobne podatke. Nema nikakvih zahtjeva za izuzećem, a niti jedan od optuženika za sada se neće izjašnjavati niti iznositi obranu.

—————————————————-

MUENCHEN – Čitanjem optužnice u Muenchenu je u petak pred Višim pokrajinskim sudom započelo suđenje hrvatskim državljanima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.

Dvojica optuženika pristigli su dobro raspoloženi u sudnicu kamo su dovedeni iz zatvora Stadelheim, u kojem su boravili od izručenja u travnju odnosno kolovozu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovi branitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupaZdravka Mustača.

Proces će, prema najavama, početi čitanjem optužnice, punomoći odvjetnika i imena svjedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio i član sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa za suučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Muenchenu više desetaka prosvjednika okupilo se uoči početka suđenja u sklopu za danas najavljenih prosvjeda na kojima pripadnici hrvatske zajednice traže procesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvele jugoslavenske tajne službe. Prosvjednici su prilikom dolaska na sud vrijeđali Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila.

Suđenje dvojici pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi izazvalo je veliko medijsko zanimanje te se za praćenje procesa akreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

U optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruhea krajem svibnja podiglo protiv Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te kasnije u neovisnoj Hrvatskoj i ministarstva unutarnjih poslova, predbacuje da je planirao i organizirao ubojstvo Stjepana Đurekovića.

“U tu svrhu optuženi je stupio u kontakt sa svojim doušnikom Krunoslavom P. (Pratesom) koji je bio blizak Stjepanu Đurekoviću i čije je povjerenje uživao. Nakon što je optuženi svog doušnika uputio u planove o ubojstvu Đurekovića, odlučili su za mjesto ubojstva odabrati garažu u Wolfratshausenu pokraj Muenchena u vlasništvu Krunoslava P. Nakon toga je Krunoslav P. optuženom predao kopiju ključa garaže koju je ovaj, direktno ili preko posrednika, dostavio počiniteljima ubojstva. S ovom kopijom ključa počinitelji su neopaženo ušli u garažu gdje su 28.srpnja 1983. dočekali Đurekovića te ga usmrtili s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja te udarcima tupim predmetom po glavi”, stoji u optužnici.

U optužnici drugooptuženom Zdravku Mustaču od kraja srpnja stoji da je optuženi od 1982. do 1985. obnašao dužnost voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS i da je kao takav bio pretpostavljeni djelatniku SDS-a Josipu Perkoviću.

“Najvjerojatnije na proljeće 1982. optuženi je, također optuženom, Josipu P. (Perkoviću) izdao nalog za planiranje i pripremu ubojstva jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića”, stoji u optužnici u kojoj se zatim, kao i u optužnici protiv Perkovića, opisuje slijed događaja koji je kulminirao Đurekovićevim ubojstvom.

U slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića njemačko pravosuđe već je 2008. na doživotnu kaznu zatvora osudilo hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa. Već tijekom tadašnjeg suđenja, koje se zbog, kako je to tada priopćio viši zemaljski sud u Muenchenu, otezalo dvije godine zbog nesuradnje pravosudnih organa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, spominjalo se ime Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantsku literaturu. Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelo intenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo nakon čega je došlo do optužnice protiv Krunoslava Pratesa, suradnika Službe državne sigurnosti. Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kao naručitelji tog ubojstva. Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo i Mustačevo izručenje.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno u svibnju odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića i Mustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu. Perkoviću se predbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključeve garaže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kao Perkovićev pretpostavljeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića.

Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj.

Kao sutužiteljica u procesu pojavit će se i udovica Stjepana Đurekovića.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.