Published On: Sat, Oct 18th, 2014

OSTAO JE JOŠ SAMO NELEGITIMNI VLAJKI: Hrvati očekuju i da će Josip Jerković biti izabran za dopredsjednika RS-a

U tjednu opuštanja od izbornog stresa, ali i prvih načelnih pregovora oko sastavljanja vlasti uglavnom je jasno kakav je sastav novih parlamenata na državnoj i entitetskim razinama, no kako će točno izgledati nova vlast, i dalje je nepoznanica.

Jedino je izvjesno da su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović koji imaju stratešku prednost u slaganju vlasti na svim razinama, a prvi put nakon osam godina očekuje se da će na svim razinama biti sličan sastav koalicija, što bi trebalo pridonijeti uspješnijoj provedbi reformi i bržoj prohodnosti odluka.

SDA – HDZ – SNSD

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić još uvijek treba sačekati glasove iz inozemstva kako bi do kraja bio siguran da je on upravo srpski predstavnik u državnom Predsjedništvu. Do sada su prebrojani glasovi s oko 90 posto biračkih mjesta te je postalo izvjesno kako će pojedinačno najjača u Zastupničkom domu Parlamenta BiH biti Stranka demokratske akcije (SDA) s osvojenih devet od 42 zastupnička mjesta. Drugi po snazi bit će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa šest mandata, a slijede Srpska demokratska stranka (SDS), HDZ BiH i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s po pet mandata. Četiri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) tri, piše Večernji.ba

Po jednog zastupnika imat će HDZ 1990., Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića koja djeluje u savezu sa SDS-om, Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) Sefera Halilovića, Demokratski narodni savez (DNS) koji je koalicijski partner SNSD-a te stranka pod nazivom A-SDA koja je prvi put zastupljena u državnom Parlamentu, a uporište joj je područje Unsko-sanske županije. Sličan omjer snaga bit će i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji broji 98 mjesta s tim da je tamo nakon SDA, koji će imati 29 zastupnika, drugi po snazi SBB s osvojenih 17 mandata, a slijede HDZ BiH i DF sa po 14 mandata te SDP s 13 mandata.

Interes povratnika

Točan raspored mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske još nije siguran, no SNSD računa da će sa svojim koalicijskim saveznicima imati većinu od 44 zastupnika. Ovakav raspored zastupničkih mandata i dalje ostavlja otvorenom mogućnost brojnih kombinacija, no jedna je isključena – sudjelovanje SDP-a u vlasti. Uz jedan od najboljih izbornih rezultata, Hrvati bi trebali dobiti i potpredsjednika Republike Srpske. Umjesto Emila Vlajkija, koji nije predstavljao nikoga osim sebe u posljednje četiri godine, na to mjesto trebao bi sjesti Josip Jerković iz koalicije HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Razlika između ova dva kandidata bila je 1200 glasova u korist Vlajkija do otvaranja dopisnih glasova. Naime, jučer je počelo prebrojavanje dopisnih glasova i skoro sigurno će glasovi iz Broda i Dervente biti dovoljni za legitimnog hrvatskog potpredsjednika RS koji će sigurno štititi i promovirati interese povratnika. Do sada je uvijek nekoliko tisuća glasova bilo za hrvatske kandidate. Također je moguće da će Hrvati dobiti i jedno mjesto zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.