Published On: Uto, lis 24th, 2017
#3rd |

Orašje se potvrdilo kao grad festivala

Trećim po redu festivalom World Music festival “Ethno Plugged In Orašje”, kulturna scena Orašja potvrđuje se kao grad festivala i kao etno glazbeno središte.

Istina, prvi koraci su teški i tek traže svoju brojniju publiku, ali sadržaji su visoko kvalitetni, pa ne sumnjamo u dugovječnost festivala.

Jedan od glavnih ciljeva festivala je promicanje kulture i etnografske baštine našega kraja te stvaranje prepoznatljivog regionalnog kulturno-turističkog proizvoda, ističe organizator, Centar za kulturu Orašje.

“Čuvarice” i “Medjuwodje”

Kroz ranije festivale “Ethno Plugged In Orašje world music festival” donio je Posavini zvuke jazza, sevdaha i starogradskih pjesama s posebnom obradom u etno štihu. Izdvajamo velikoga umjetnika i šansonijera Ibricu Jusića, Lidiju Bajuk, duo Bow vs. Plectrum i druge, no ove godine željeli su predstaviti zborno pjevanje, kao i Posavini uvijek drage zvuke tambure.

Najljepši rođendanski dar općini Orašje za Dan općine donijeli su svojom glazbom etno skupine “Čuvarice” iz Rame i “Medjuwodje” iz Garešnice. Etno skupina Čuvarice iz Rame prave su čuvarice tradicijske glazbe rodnog ramskog kraja.

– Nastojimo od zaborava otrgnuti tradicijski zvuk ramskoga kraja, izvoditi etno i duhovnu glazbu na svoj autentičan način, ali i stvarati vlastite skladbe, nadahnute glazbenom baštinom naše rodne Rame, kažu nam djevojke iz etno skupine “Čuvarice”. Mješovita vokalna skupina Garešničkog kulturnog centra “MedjuWodje” također je približila Posavini etno zvukom područja Bjelovarsko bilogorske županije.

– “Ethno Plugged In Orašje” prvi je festival ovakve vrste na našem području i u idućim godinama nastojat ćemo u Orašje dovesti eminentna imena etno zvuka, ali ćemo ustupiti prostor i amaterskim skupinama koje njeguju ovaj vid glazbe, ističe organizator.

Posebnost posavskih festivala je što se ulaz niti na jedan od festivalskih događaja ne plaća, a postoje i nagrade za dolazak. Za gledanje filma potrebno je samo vedro raspoloženje, malene posjetitelje lutkarskih predstava na izlazu čeka čokolada, a za etno festival pobrine se Fotoklub “Orton” s fotografijama umjetničke vrijednosti koje približe širokoj javnosti, ne samo festivalske goste, već i posjetitelje.

Razglednica događanja 

Razglednica kulturnih događanja za Dan općine Orašje upotpunjena je također ovjekovječenim pjesmama i knjigom s temama Domovinskoga rata.

Pjesme u izvedbi posavskih glazbenika sada su spremljene u digitalni format pod nazivom “Oraški branitelji”, a tiskana je i knjiga njihovih tekstova. /večernji.ba/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x