Published On: Uto, lis 24th, 2017

Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

Veleposlanstvo Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prosvjednu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”, priopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi KS.

Veleposlanstvo Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina bosanskih Židova ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “s kojima se identificirao gospodin Busuladžić”.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa svojom židovskom zajednicom veoma ponosno.

– Židovska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovine preko 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Židovi su počašćeni što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine – navodi se, između ostalog, u noti./Fena/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x