Published On: Pon, kol 1st, 2016

‘Opet ćemo vam poslati sve izbjeglice ako nam ne dozvolite da Turci u EU ulaze bez vize’

Turska će morati istupiti iz svojeg sporazuma s Europskom unijom o zaustavljanju priljeva migranata u Uniju ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.
Bezvizni pristup EU-u, glavna nagrada za suradnju Ankare u zaustavljanju priljeva migranata u Europu, predmet je odgađanja zbog spora oko turskog protuterorističkog zakona i Ankarine žestoke reakcije nakon propalog puča.
Cavusoglu je rekao njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung da je sporazum o suzbijanju migrantskog priljeva funkcionirao zbog “veoma ozbiljnih mjera” koje je poduzela Ankara.
“No sve to ovisi o ukidanju zahtjeva za vizom za naše građane, što je također jedna od točaka sporazuma od 18. ožujka”, rekao je Cavusoglu u unaprijed objavljenim ulomcima izjave koja će biti objavljena u broju od ponedjeljka.
“Ako ne dođe do vizne liberalizacije, bit ćemo prisiljeni povući se iz dogovora o vraćanju (migranata) i sporazuma od 18. ožujka”, rekao je dodajući kako turska vlada očekuje točan datum vizne liberalizacije.
“Mogao bi to biti početak ili sredina listopada, ali čekamo na čvrst datum”.
Europski povjerenik Guenther Ottinger rekao je nedavno kako ne vidi da će EU dati Turcima mogućnost putovanja bez viza ove godine zbog žestokog odgovora Ankare nakon propalog vojnog puča sredinom srpnja.