ON DOKAZANO UBIJA: Izbacujte šećer iz svega

Jedni će reći da je nezdravo masno, drugi slano, treći slatko – i svatko može biti u pravu, no stručnjaci tvrde kako je najbitnije da je prehrana uravnotežena i tjelesna masa u okvirima normalnog, jer je to preduvjet zdravlja, prenosi Express.hr.

Ipak, najnovije istraživanje Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako je jedna namirnica najveći sumnjivac za uzrokovanje raka koji uzrokuje više od 35 milijuna smrti diljem svijeta.

Upravo zbog toga se onkološkim bolesnicima savjetuje smanjenje, pa i potpuno ukidanje šećera u prehrani.

Veza između šećera i raka

Naime, stanice karcinoma koriste znatno više glukoze za svoj rast i razmnožavanje od drugih stanica, a različite su studije pokazale da ljudi koji imaju veće razine glukoze češće obolijevaju od različitih vrsta karcinoma.

Tako laboratorijska ispitivanja pokazuju kako stanice raka mogu opstati jedino na jednostavnim ugljikohidratima, uključujući i rafinirane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Za razliku od zdravih stanica, stanice raka mogu konvertirati svoju energiju iz glikolize bez kisika, u procesu anaerobne glikoze.

Tada se stvaraju otpadne tvari koje su slične forme kao, primjerice, mliječna kiselina. Taj otpadni materijal potom ide iz stanice raka do jetre gdje se metabolizira a otpadni dio procesa je glukoza. Tada se glukoza vraća hraniti stanice raka i nastaje začarani krug.

Fruktoza

Sladak, jeftin i prirodan, tako se reklamira fruktoza kao zdravi zaslađivač u hrani. No istina je da je šećer, koji se prirodno nalazi u voću, povezan s modernim epidemijama poput raka, srčanih bolesti, visokim tlakom, oštećenjem bubrega i demencijom, otkriva skup znanstvenih studija objavljen u časopisu Američko dijetetsko udruženje.

Najnoviji podaci o fruktozi otkrivaju da je ona povezana s karcinomom rektuma, a posebno su opasne velike količine voćnih sokova zaslađenih fruktozom.

Najveći problem je, objašnjavaju znanstvenici, što se preradom voćnog šećera gube svi zdravi sastojci poput vlakana, vitamina C i antioksidansa. Voćni šećer također potiče i pretilost, osobito nakupljanje masnoća u području struka čime se povećava rizik za srčani i moždani udar.

Danas fruktoze nema samo u voćnim sokovima, već i u velikom broju namirnica – od keksa pa sve do sladoleda i smrznute hrane. Većina kupaca ne zna što jedu i piju jer se fruktoza može navesti pod raznim imenima, upozoravaju stručnjaci.

– Pretjerana količina fruktoze u tijelu se ponaša poput otrova i izaziva brojne zdravstvene komplikacije – ističe profesor Richard Johnson sa Sveučilišta Colorado. Znanstvenici predlažu ograničen unos fruktoze u kupovnim namirnicama, ako ju ne mogu u potpunosti izbjeći. /HMS/