Published On: Uto, ruj 19th, 2017

STUDENTIMA PREKIPJELO: Šupice od 25 m2 nam naplaćujete 400 eura, dosta je bilo

Sveučilište u Zadru ima oko šest tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadra. Pod uvjetom da uspiju pronaći stan i platiti masnu stanarinu, iz unajmljenog stana moraju izaći najkasnije 1. lipnja, kada počinje turistička sezona.

Zbog podivljalih cijena podstanarskih stanova u Zadru, koje su dovele do toga da garsonijera od 25 kvadrata na Voštarnici mjesečno košta čak 400 eura, najveća internetska zajednica zadarskih studenata, “Sveučilište u Zadru”, prvi je put odlučila poduzeti konkretne korake i zaštititi studente od pohlepnih iznajmljivača, piše Zadarski.hr.

Na toj društvenoj zajednici, gdje iznajmljivači masovno oglašavaju svoje stanove za najam, od prije nekoliko dana bojkotiraju se skupe i nedovoljno opremljene stambene jedinice, brišu se svi oglasi za najam stanova koji traže preko 1200 kuna po osobi ili traže pologe, a imaju i “crnu” i “bijelu” listu zadarskih iznajmljivača na kojima, iz prve ruke, možete saznati koje stanove i gazde treba zaobilaziti u širokom luku.

Kaos na zadarskom tržištu nekretnina za najam traje već nekoliko godina, a otkako je 90 posto takvih stanova pretvoreno u apartmane koji se iznajmljuju turistima situacija je kulminirala. U Zadru je gotovo nemoguće pronaći stan koji se iznajmljuje cijele godine, po normalnoj cijeni koja odgovara kvadraturi, lokaciji i uređenosti, a kolateralna žrtva sveprisutne apartmanizacije upravo su studenti, koji su na ovakav oblik smještaja prisiljeni jer je mjesta u studentskom domu samo tristotinjak. Upravo tu činjenicu najmodavci iskorištavaju nabijanjem cijena koje su krajem ove ljetne sezone doslovno otišle u nebo.

Na bojkot smo se odlučili nakon provedene ankete u kojoj je sudjelovalo čak 690 studenata Sveučilišta u Zadru i koja je pokazala poražavajuće rezultate. Čak 90 posto anketiranih studenata u mogućnosti je izdvojiti najviše između tisuću kuna (čak njih 60 posto) i 1200 kuna za mjesečnu stanarinu u Zadru. Iz toga je sasvim jasno koliko je njima i njihovim roditeljima najam stanova u Zadru nedostupan, a na njega su prisiljeni ako žele studirati jer drugog izbora nemaju. Neka malo promisle o tim iznosima i kako bi reagirali da je njihovo dijete u pitanju – kažu administratori ove grupe koji ne žele javno istupati, ali o temi žele otvoreno govoriti.

– U pitanju čak nije samo cijena, nego i katastrofalni uvjeti o kojim su se studenti izjasnili u svojim komentarima na ovu temu; od iznenadnog iseljenja iz stanova, otkazivanja ugovora i nepoštivanja dogovora, nemogućnosti ostajanja za vrijeme ispitnih rokova, nerazmjer veličine jedinice i broja stanara, nenajavljenih “inspekcija”, narušene privatnosti, nejasnih troškova plaćanja režija, spolne diskriminacije… I to sve “na crno” – govore zadarski studenti, dodajući kako je danas nemoguće naći pristojnu garsonijeru na pristojnoj lokaciji za manju od dvije ili dvije i pol tisuće kuna.

Sveučilište u Zadru ima oko šest tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadra. Pod uvjetom da uspiju pronaći stan i platiti masnu stanarinu, iz unajmljenog stana moraju izaći najkasnije 1. lipnja, kada počinje turistička sezona. Oni koji imaju stanodavce u centru grada, iseliti moraju i ranije, već 1. svibnja ili čak travnja. Iznajmljivače nije briga što njima ispitni rokovi počinju tek u lipnju pa se u to, najstresnije vrijeme, još moraju seljakati kod prijatelja. Zbog svega ovoga ponovno se otvorilo pitanje nedovoljnih kapaciteta u zadarskom studentskom domu koji, kako je primijetio dr. sc. Sven Marcelić, profesor na Odjelu za sociologiju Zadarskog sveučilišta, pokriva samo pet posto potreba.

– Dio privatnog smještaja vjerojatno je oštećen poplavama, čime se smanjio dio ponude, što će povećati potražnju za ostatkom, a time i cijene smještaja. U međuvremenu, studentice i studenti i ove će godine u ekonomiju ovoga grada, koji se voli zvati sveučilišnim, donijeti negdje između 150 i 200 milijuna kuna – napisao je Marcelić prije nekoliko dana, i sam upozorivši na problem studentskog smještaja u Zadru, piše Zadarski.hr.

Ako je suditi po ponudi oglasa i korekciji cijena zadnjih nekoliko dana, otkako su studenti pokrenuli bunt, njihova inicijativa je uspjela.

– Bilo bi uspjeha i više da nije kraj sezone iznajmljivanja. Najveći je problem što ti ljudi ne iznajmljuju stanove iz egzistencijalnih razloga ili neke velike potrebe, nego su ovo lihvarenje studenata skužili kao brzu i dobru zaradu. Ne govorim pri tome o urednim iznajmljivačima čija cijena odgovara vrijednosti onoga što nude, nego o onima koji šupe iznajmljuju za 400 eura. A takvih je previše. To je čisto reketarenje studenata, ništa drugo, a mi to više nećemo trpjeti – zaključuje administrator grupe “Sveučilište u Zadru”.