OGORČENI ISELJENIK: Prije Njemačke bili su nezaposleni, a sada su nezadovoljni zaradom od 3000 eura

Jednoj ženi i njezinom dečku, hrvatski iseljenik Stjepan Bingula koji u Njemačkoj živi već 30 godina, pomogao je da ondje nađu posao, ali oni nakon mjesec dana, solidnih primanja i osiguranog krova nad glavom, nisu zadovoljni, napisao je za Croexpress.
Stjepanovo iskustvo s parom koji je nedavno stigao u Njemačku prenosimo u cijelosti:
‘Gospođa je uspjela otići u Njemačku sa svojim dečkom koji je dobio posao preko maila. Preko mailova na koje sam ja odgovarao, pravio termine, postavljao pitanja, i slično. Znači, ni jedno od njih ne govori njemački. Njegov poslodavac im je našao stan, 40m2, pričekao ih na stanici, odveo na stan. To je bilo početkom ovog mjeseca.
Sinoć sam opet razgovarao s dotičnom gospođom. Kao i uvijek, opet je tražila savjete i, naravno, žalila se na uvjete života. Traži drugi posao za dečka, jer ovaj posao gdje sada radi je ‘mizerno plaćen’. Dobije ‘samo’1400€ netto, radi u struci, ne zna njemački, u struci nije radio zadnjih 10 godina, ne razumije ovaj način rada, poslodavac je grozan. Podsjećam, to je onaj poslodavac koji ga zaposlio preko maila, onaj poslodavac koji mu je našao stan, koji mu je pružio sve NA NEVIĐENO. Ona se isto zaposlila, i navodno kao Servicekraft dobija 1500€ mjesečno, naravno, bez znanja njemačkog jezika.
OK, svaki čovjek ima neke probleme, ili ih vidi tamo gdje ih nema.
Objasnio sam joj kako se ovdje u Njemačkoj živi, kako se radi, ali gospođa nije zadovoljna jer 3000€ za dvije osobe njoj je malo. Ona nije došla u Njemačku da preživljava, nego da lijepo živi. Objasnio sam joj dačetveročlana obitelj može jako lijepo živjeti sa 2300€ mjesečno (moj slučaj) da bi mi dotična gospođa odgovorila: ‘Ako je tako, onda ste se po ovim cijenama koje ovdje vidim željni i obući i najesti pošteno’.
Inače, raspitivala se jako puno (u ovih 25 dana Deutschlanda) kako se kupi auto na kredit za 15000€, kako se kupi namještaj na kredit za 8000€, kako se kupuje na internetu preko kartice, jer ima veliki problem – stan. Jer 40m2 je premalo za dvoje ljudi, to je štala, a ne stan. A najveći problem je što imaju stare mobitele, i svakako hoće uzeti dva iPhone 6, naravno, na pretplatu od 130€ mjesečno.
Inače u Hrvatskoj je ona bila bez posla, on je dobio otkaz i pričala mi da ne znaju kuda, ne može frizeru jer nema novca, nemaju za život, za ono najosnovnije. A nakon 25 dana Njemačke je poletjela visoko, više nego A 380.
Citiram: ‘Izvini, za mene minimalac nije ostvarenje snova. Ali je poslužilo za doći ovdje. A sad želimo bolje, ja nisam došla ovdje da postanem milijarderka, samo da imam za normalan život.’
3000€ je premalo za normalan život, za dvije osobe? Što je za vas normalan život? Kakvi su vaši zahtjevi od Njemačke? Kolika je za vas normalna plaća da bi imali normalan život, da ne preživljavate?’, napisao je Stjepan Bingula.