Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Održan 9. mimohod protiv Vučića, prosvjedi se proširili na dvadesetak gradova

Must Read
Deveti prosvjedni mimohod “1 od 5 milijuna” protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održan je u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije u subotu navečer.

Ispred Vučićeva ureda prosvjednici su priredili performans “Ostavite pisma za Vučića” s porukama čime su nezadovoljni i zašto prosvjeduju.

Prosvjed je počeo okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, gdje je profesorica tog fakulteta Marija Bogdanović poručila da je broj akademskih djelatnika i sveučilišnih profesora i suradnika koji podržavaju prosvjede sve veći, unatoč prošlotjednim tvrdnjama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića da na proglasima potpore “nema ozbiljnih imena”.

Bogdanović je istaknula da se ispred Filozofskog već pet desetljeća okupljaju slobodoumni građani da iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu.

Slobodan čovjek je uvjet za formiranje slobodnoga, demokratskog društva, poručila je Bogdanović, naglasivši kako slobodni građani žele živjeti u organiziranom, a ne u zatvorenom društvu.

Broj sveučilišnih suradnika i znanstvenika, javnih osoba iz kulturnoga života koji pružaju podršku ovim prosvjedima rapidno raste širom zemlje, a imamo i podršku kolega iz inozemstva, rekla je Bogdanović.

Ona je ocijenila da se u Srbiji živi u društvu u kojem nestručni vode institucije, a obrazovani i stručni napuštaju zemlju, društvu u kojem se osobna iskaznica pri zaposlenju zamjenjuje partijskom knjižicom i kupljenom diplomom.

Glazbenik i pisac Marko Šelić Marčelo rekao je prosvjednicima da ga je na ulicu izvela “građanska dužnost, čast i sloboda”, a predsjedniku Srbije poručio da ne dijeli ljude koji “postaju puni mržnje”.

Tvoj svijet se dijeli na tlačitelje i tlačene, svemoćne i nemoćne, kabadahije i poslušne, jer si cijeli život to radio – dijelo ljude i huškao ih jedne na druge. Zamišljaš da je društveno uređenje selo Štrumpfova, jedan isti da je glavni, a ostali mu ljube skute, poručio je Marčelo srpskom predsjedniku Vučiću.

Tijekom prosvjedne šetnje povorka se na nekoliko minuta zaustavila ispred zgrade ureda srbijanskog predsjednika gdje je priređen performans “Ostavite pisma za Vučića”.

Povorka se dulje zadržala ispred Radio-televizije Srbije (RTS) i uz burna negodovanja, baklje i zviždaljke zatražila povlačenje direktora RTS-a urednika informativnog programa Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, uz zahtjev da prestanu biti servis vlasti i postanu “servis građana i istine”.

Ulazna vrata RTS oblijepili su plakatima na kojima su u jedan lik spojena licadirektora javnoga servisa Dragana Bujoševića i vlasnika komercijalne provladine televizije Pink Željka Mitrovića.

I subotnji prosvjed završen je bez incidenata, a policija je regulirala promet zatvarajući središnje ulice kojim se kretala prosvjedna povorka.

Građanski prosvjedi održani su i u Kragujevcu, Prokuplju, Jagodini i Kuli, a po prvi put od početka prosvjeda 8. prosinca ovog su tjedna prosvjedovali i građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, premda ih se, po izvješćima beogradskih medija, okupilo tek stotinjak.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosincaprošle godine pod nazivom “Stop krvavim košuljama“, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik Vučić poslije toga skupa poručio da na ulice “može izaći i pet milijuna ljudi”, a on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da “mogu dobiti samo izbore”, prosvjedi su nastavljeni pod sloganom “1 od 5 milijuna“.

Prosvjede je u međuvremenu poduprlo nekoliko stotina sveučilišnih profesora, suradnika i znanstvenih radnika sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a ministar obrazovanja Mladen Šarčević omalovažio je tu potporu ocijenivši kako među potpisnicima “nema mnogo ozbiljnih imena”, što je izazvalo revolt i sveučilišnih profesora i studenata koji su se počeli pridruživati prosvjedima.

Prosvjedi su se iz tjedna u tjedan proširili na dvadesetak gradova u Srbiji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -