Published On: Čet, kol 31st, 2017

Odluka o Trgu maršala Tita: Švaljek tražila odgodu, Skupština odbila

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj se trebalo odlučivati o imenu Trga marašala Tita je počela. Prisutno je 48 zastupnika.

Na početku rasprave o dnevnom redu Sandra Švaljek zatražila je odgodu odluke i micanje točke 13. o preimenovanju Trga s dnevnog reda. Švaljek smatra da se odluka o imenu Trga treba donijeti na referendumu i da o tome trebaju odlučiti građani.

Zastupnici nisu prihvatili ovaj prijedlog, javlja Indexov reporter iz Gradske skupštine.

Na glasovanju je 26 zastupnika bilo protiv odgode, a 22 za. Prijedlog je odbačen i o imenu Trga maršala Tita ipak će se odlučivati danas.

Odluka na referendumu

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Većina u Skupštini
Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu. Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

U medijima se u zadnje vrijeme počelo spekulirati da se Bandić želi “otarasiti” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.

Prosvjedi

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>