Published On: Čet, kol 31st, 2017
#3rd | By Desk

ORAŠJE Prezentiran projekt ‘Partnerstvo za upošljavnje u Posavini’

Projekt „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“ koji financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada, prezentiran je u srijedu u Orašju.

Uz općinu Orašje u projekt su uključeni i Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, Služba za zapošljavanje Županije posavske, Srednja strukovna škola Orašje i tri poduzeća s toga područja.

Džemal Hodžić, kooordinator toga projekta, kazao je kako je svrha cijeloga programa institucionaliziranje suradnje između jedinice lokalne samouprave, Službe za zapošljavanje, vladinog i nevladinog te obrazovnog sektora.

– Cijeli program se već više od 20 godina realizira u EU. To su teritorijalni paktovi za upošljavanje, gdje se na partnerski način stvara povoljniji ambijent za nova radna mjesta, odnosno za olakšavanje rada poslodavcima. Osnovni problem je obrazovni sektor, jer osobe koje završavaju školovanje nemaju kompetencije potrebne poslodavcima. Iz tog razloga na jednoj strani imamo veliku ponudu, a na drugoj veliku potražnju radne snage i tu se ta dva sektora razilaze – kazao je Hodžić.

Dodao je kako se projektom promovira cjeloživotno učenje, odnosno potreba da se čovjek obrazuje dokle god je radno sposoban.

– Postoji i problem s potrebnom opremom za obuku u školama, što će se nabaviti pomoću ovoga projekta, čime će se povećati kapaciteti lokalnih škola za obrazovanje kadrova – istaknuo je Hodžić.

Projekt je započeo u lipnju ove godine i traje 14 mjeseci, a njegova realizacija će na području općine Orašje otvoriti 30 novih radnih mjesta na pozicijama: mesar, CNC operater i stolar. Uz to najmanje 40 neuposlenih osoba proći će programe stručnoga osposobljavanja za navedena deficitarna zanimanja.

Vrijednost projekta je oko 170 000 eura, od čega Europska unija osigurava oko 90 posto sredstava, a ostatak Općina Orašje i Služba za zapošljavanje Županije posavske.

Dnevnik.ba