Subota, 25 svibnja, 2024

Odlaze Clinton, Geithner, Panetta…

Must Read

Nakon reizbora se očekuje da će američki predsjednik Barack Obama promijeniti neke ključne ljude svoje administracije, a među imenima koja odlaze najčešće se spominju državna tajnica Hillary Clinton, ministar financija Timothy Geithner i ministar obrane Leon Panetta

Kako javljaju strani mediji, čini se da će uskoro u Washingtonu biti oslobođeno nekoliko zanimljivih radnih mjesta, jer novi-stari američki predsjednik Barack Obama ima namjeru u svom drugom mandatu osvježiti kabinet, a i neki od njegovih najistaknutijih članova su prethodno najavili svoje odlaske.

Među njima je svakako najpoznatija državna tajnica Hillary Clinton, koja je već nekoliko puta u medijima najavila da se ‘konačno želi naspavati’, s obzirom na to da je protekle četiri godine većinom provela na putu oko svijeta. Hilary Clinton se definitivno može ubrojiti među uspješnije šefice diplomacije SAD-a, iako su mrlje njezina vremena u State Departmentu nesnalaženje na početku Arapskog proljeća, nedavno ubojstvo američkog veleposlanika u Libiji i, ponajviše, izostanak bilo kakvog napretka u rješavanju izraelsko-palestinskog spora. Doduše, njega u proteklim desetljećima nisu uspjeli riješiti ni mnogi drugi, no teško je ne steći dojam da se oko tog pitanja Hillary Clinton nije pretjerano potrudila.

Kao njezin nasljednik se zasad najviše spominje senator John Kerry, koji je bio predsjednički kandidat demokrata na izborima 2004. te ima veliko vanjskopolitičko iskustvo, a i tečno govori francuski jezik. Konkurencija mu je ambasadorica pri UN-u Susan Rice.

Nadalje, više je nego izvjestan i odlazak ministra financija Timothyja Geithnera, kojega su cijelo vrijeme pratile vrlo oštre kritike, kao političara koji prvenstveno radi u interesu Wall Streeta, što je uvjerljivo dokumentirano i u više knjiga. Njegova zamjena bi mogao biti Jacob Lew, koji je devedesetih godina bio budžetski direktor u administraciji Billa Clintona. Liberalna Amerika bi na tom mjestu najradije vidjela Nobelovom nagradom ovjenčanog ekonomista Paula Krugmana, ali pitanje je bi li on prihvatio taj posao, a još više bi li mu ga Obama ponudio.

Najvjerojatnije odlazi i ministar obrane Leon Panetta, koji svaki vikend bježi iz Pentagona u Kaliforniju, gdje ima plantažu oraha. Čini se da je Panetti dosta visoke politike te da želi u mirovinu, a naslijediti bi ga mogla Michele Flournoy, koja bi tako postala prva žena na čelu Pentagona. Flournoy je bila visokopozicionirana u Ministarstvu obrane te je i osnivačica uglednog think tanka Center for a New American Security.

Povrh svega spomenutog, mediji spekuliraju o tome da bi Obama u svom novom kabinetu mogao imenovati i pokojeg republikanca (što nije novost; jedan od Clintonovih ministara obrane je bio iz Republikanske stranke) kako bi signalizirao spremnost na suradnju s Kongresom, koji kontroliraju republikanci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -